Nem tetszik a liberális sajtónak, hogy a magyar kormány kontrollálná a techóriásokat

A nemzetközi sajtóban is téma, hogy a magyar kormány se hagyná szó nélkül az önkényesen cenzúrázó Facebook befolyásosságát.

Magyar Nemzet
2021. 01. 27. 12:45
null
Az Instagram, a Twitter és a Facebook ismeretségi hálózatok lógói egy mobiltelefon kijelzőjén. Forrás: Pixabay

A nemzetközi sajtóban is téma, hogy a magyar kormány se hagyná szó nélkül az önkényesen cenzúrázó Facebook befolyásosságát.

– A 2022-ben választások elé néző nacionalista magyar kormány kedden bejelentette, hogy jogszabállyal kívánják megakadályozni, hogy a nagy közösségimédia-szolgáltatók a liberális bírálatok nyomán „szándékos, ideológiai” érdekek mentén korlátozhassák bárki online jelenlétét – írta Varga Judit igazságügyi miniszter minapi bejelentésével kapcsolatban a Reuters hírügynökség. A Reuters hozzátette: Varga Judit korábban a kormánypárti Pesti TV-nek adott interjújában Donald Trump volt amerikai elnök Twitter- és Facebook-oldalának lekapcsolásával vont párhuzamokat, és azt állította:

a közösségimédia-cégek a magyar állami vezetők szólásszabadsághoz való jogát is megpróbálják korlátozni. A miniszter szerint a demokrata párti Joe Biden elnökké választását követően a techcégek már Orbán Viktor miniszterelnököt is célba vették, és a „liberálisok” minden eszközt bevetnek majd az Orbán-kormány ellen a 2022-es választások előtt.

Az amerikai liberális Washington Post szintén részletekbe menően foglalkozott az üggyel: mint azt a lap munkatársa írta: a magyar ellenzék – amely népszerűsége jelen állás szerint már szorongatja a Fideszt a 2022-es választások kapcsán – a közösségi média felületeit használta, miközben Orbán Viktort azzal vádolják, hogy az ország médiáját a pártjához köthető üzleti körök által felügyeli. A lap rámutatott, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 2018-as éves jelentése kimutatta, hogy a választásokat „az állami és a kormányzó párt erőforrásainak átfedése és a média elfogultsága jellemezte”.

A témával a német Der Standard is foglalkozott:

„– Manapság bárki hivatalos, átlátható, korrekt eljárás nélkül kizárható az online térből”

– idézte a lap Varga Juditot, majd a szerző hozzáfűzte: az előző héten Varga azt állította, hogy a Facebook titokban és politikai okokból kevesebb felhasználó számára tette elérhetővé profiljukat. A cég szóvivője cáfolta ezt a Hvg.hu portálnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.