Neonáci polgármestert választottak Hessenben

Mártonffy Attila
2019. 09. 10. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyként hördültek fel a német törvényhozás vezető pártjai és politikusai annak a hírnek a hallatán, hogy egy Hessen tartománybeli kisvárosban, a Frankfurt am Main közelében fekvő 2650 lelkes Altenstadt-Wald-siedlungban a múlt héten egy neonácit választottak meg polgármesternek. Ráadásul Stefan Jagschot (képünkön), a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) tagját egyhangúlag emelte a városka első polgárává a település hét tanácsnoka a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a liberális Szabaddemokrata Párt képviseleté­ben. Azt mondják, kénytelenek voltak megszavazni a jelöltet, mivel rajta kívül más nem indult a posztért.

– Az NPD jelöltje kitöltötte az űrt – szabadkozott Markus Brando, az SPD helyi vezetője.

A BBC szerint a pártok országos vezetői ugyanakkor hevesen elítélték a lépést, Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke egyenesen a választási eredmény törlésére szólított fel. Főtitkára, Paul Ziemiak pedig így nyilatkozott: „Egy alkotmányellenes célokat követő párt tagjának megválasztása szégyenletes dolog.” SPD-beli kollégája, Lars Klingbeil sem maradt el a dörgedelmekkel: „Az SPD kristálytiszta álláspontot képvisel. Soha nem működünk együtt nácikkal. És ez érvényes mind a szövetségi, mind pedig a tartományi és kerületi szintekre is. Az Altenstadtban meghozott döntés felfoghatatlan és nem igazolható, azonnal vissza kell csinálni.” Maga Stefan Jagsch úgy nyilatkozott, hogy a városért fog dolgozni, és továbbra is konstruktívan működik együtt a pártokkal.

A szintén bevándorlásellenes NPD sokkal kisebb párt, mint a fő szélsőjobboldali ellenzéki tömörülésként ismert Alternatíva Németországnak (AfD), és csak a tartományi parlamentekben szerzett mandátumokat – ennek ellenére egyike Németország legrégibb és legismertebb, neonáci kötődésű szélsőjobboldali pártjainak. 2017-ben a német alkotmánybíróság elutasította az NPD betiltását kérő indítványt, mivel „nem bizonyult képesnek arra, hogy megdöntse Németország demokratikus rendjét”, így csak alkotmányellenesnek bélyegezték a tevékenységét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.