Oroszország határozatban ítélte el az ukrán nyelvtörvényt

A kárpátaljai magyarságot is sújtó jogszabályt rosszindulatú gyakorlatnak nevezték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 21. 8:39
null
A ráda az ukrán himnuszt énekli. Minimálisra csökkent a testület elfogadottsága Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt szerdán elfogadott határozatában az orosz parlament alsóháza. A törvényhozási kamara állásfoglalásában

megengedhetetlennek nevezte az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését.

„Az Állami Duma, tiszteletben tartva az alapvető emberi jogokat és megerősítve elkötelezettségét a nemzetközi jog normái mellett, mélységes aggodalmának ad hangot az orosz nyelv újabb ukrajnai üldöztetése miatt azzal kapcsolatban, hogy hatályba léptek a használatára vonatkozó újabb tilalmak” – áll a határozatban. Az orosz képviselők követelték az ukrán hatóságoktól, hogy állítsák le ezt a „rosszindulatú gyakorlatot”, amelynek elítélését az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől (PACE), valamint az Európa Tanácstól is elvárják.

A dokumentum emlékeztetett arra, hogy január 16-tól léptek életbe a Petro Porosenko elnökségének utolsó napjaiban elfogadott ukrán nyelvtörvény újabb rendelkezései, amelyek értelmében a szolgáltató szférában alapvetően az ukrán nyelvet kell használni. Az ügyfél kívánságára ugyanakkor a személyzet bármely más nyelv használatára áttérhet, a feliratok, az árcédulák és az étlapok pedig az üzlettulajdonos belátása szerint kinyomtathatók más nyelven is. „Ez a törvény a magánbeszélgetések és az egyházi szertartások kivételével

kizárólagossá tette az államnyelv használatát

az államigazgatásban, a közéletben, a kultúrában és a sportban, illetve kvótákhoz kötötte a kisebbségi nyelvek használhatóságának mértékét a tömegtájékoztatásban és az oktatásban” – nyilatkozta nemrég lapunknak Fedinec Csilla, a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) tudományos főmunkatársa.

A szerdai orosz határozat rámutatott, hogy az ukrán törvényhozási gyakorlat megsérti az ország alkotmányának az orosz nyelv szabad fejlődésére és használatára, valamint az anyanyelvi oktatáshoz való jogra vonatkozó rendelkezéseit. A képviselők leszögezték, hogy az „oroszajkú lakosság jogaihoz és szabadságjogaihoz, a honfitársainkhoz való viszonyulás Ukrajnában alapvető az Oroszországi Föderáció állami külpolitikájának meghatározása szempontjából”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.