Putyin római látogatásán az orosz irodalom szerepéről is beszélt vendéglátóival

Az orosz irodalom klasszikusainak szeretete összeköti Oroszországot, a Vatikánt és Olaszországot – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Rómában, az orosz-olasz párbeszéd fórumának képviselőivel tartott csütörtök esti díszvacsorán.

Forrás: MTI2019. 07. 05. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez volt Vlagyimir Putyin egynapos római látogatásának záró eseménye. A nap folyamán Ferenc pápa is fogadta és csaknem egyórás beszélgetést folytatott az orosz elnökkel. Ez már a harmadik találkozó volt Ferenc pápa és Putyin között.

A Kreml honlapjára pénteken feltett tájékoztatás szerint – aktuális nemzetközi politikai ügyek mellett – érintették a kulturális kapcsolatok és az orosz irodalom témáját, ezen belül kiemelten Tolsztoj és Dosztojevszkij szerepét. A pápa beszámolt arról, hogy nagyon érdekli Lev Tolsztoj és Fjodor Dosztojevszkij írói munkássága.

A katolikus egyházfő hozzájárult ahhoz, hogy az orosz elnök közzétegye: a klasszikus orosz irodalom, Tolsztoj és Dosztojevszkij egy-egy könyve mindig megtalálható íróasztalán. Ennél többet is elárult magáról. Mint elmondta, paptársait mindig figyelmeztette: nem lehet igazi pap, aki nem ismeri Dosztojevszkij műveit, nem fogja fel az orosz író filozófiájának mélységét.

Putyin szerint ez sokatmondó nyilatkozat volt, a közös mély szellemi gyökerekre vonatkozott. Éppen ezért olyan sikeresek a humán szférában hozott intézkedéseik – vélte az orosz elnök.

Az Oroszországhoz fűződő kulturális kapcsolatokról szólt Giuseppe Conte olasz kormányfő is, akivel csütörtök este találkozott Putyin. Az olasz vezető hangsúlyozta, hogy az egymást követő olasz nemzedékekben valószínűleg nincs olyan ember, akiben tanulmányai, a kulturális ismeretek elsajátítása során ne alakult volna ki az orosz irodalom, a nagy orosz írók, zeneszerzők művei, művészek és szobrászok alkotásai iránti vonzódás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.