Rekordmértékű bevándorlás

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök bejelentette, hogy hatezer nemzeti gárdistát küld déli, Guatemalával közös határára az illegális bevándorlás feltartóztatására.

Zetelaki Réka
2019. 06. 08. 7:50
A migrant argues with a federal police officer during a joint operation by the Mexican government to stop a caravan of Central American migrants on their way to the U.S., at Metapa de Dominguez
Határőrök intik nyugalomra a Guatemala felől érkezőket Fotó: Jose Torres Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

AMLO a béke hangjaira táncol Trump harci dobjai előtt – írta a PanAm Post dél-amerikai hírekkel foglalkozó oldal néhány nappal ezelőtt. A cikk azt követően született, hogy Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg déli szomszédját, hogy újabb ötszázalékos büntetővámot vet ki Mexikó teljes amerikai piacra irányuló exportjára, amennyiben az nem tesz azonnali intézkedéseket az illegális bevándorlók feltartóztatásáért.

Andrés Manuel López Obrador (AMLO) elnök erre egy közvetlen hangnemű levélben reagált, amelyben barátjának nevezte Trumpot.

„A társadalmi problémákat nem lehet adókkal megoldani” – fogalmazott, és párbeszédet sürgetett.

Bár a hatalmas spanyol nyelvű ország lakossága elemzők szerint meglehetősen feldühödött azon, hogy választott elnökük nem áll ki elég határozottan Trumppal szemben, a tárgyalások szerdán mégis megkezdődtek Washingtonban.

Határőrök intik nyugalomra a Guatemala felől érkezőket
Fotó: Reuters

Hozzá kell tenni, hogy az egyébként befogadáspárti AMLO tett is gesztusokat az Egyesült Államoknak. Jelezte, hatezer nemzeti gárdistát küld déli, Guatemalával közös határára az illegális bevándorlás feltartóztatására. Szerdán kiutasított 350 illegális határátkelőt, letartóztatott két ismert emberi jogi aktivistát, illetve elrendelte 26 személy bankszámlájának zárolását, akik valószínűleg kapcsolatban állnak az embercsempészekkel. Egyes források szerint Mexikó hajlandó lehet visszatoloncolni az Egyesült Államok által elutasított menedékkérőket is.

Az Egyesült Államok fontolgatja a bejelentett büntetővámok kivetésének elhalasztását, több időt engedve ezáltal a megbeszéléseknek – erről az MTI tájékoztatott. „Sikerült némi előrehaladást elérnünk az amerikai féllel a közös határ mentén kialakult migrációs válság kezelésében” – jelezte csütörtökön Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter.

Kiemelte, folytatják a tárgyalásokat – a hír nyomán pedig fellélegeztek a pia­cok. Elemzők szerint az amerikai elnöknek a közeledő választásokra tekintettel jelent kiemelt ügyet a bevándorlás, így vélhetően Mexikónak mindenképpen szigorítania kell a politikáján.

A határkérdés egyébként elsősorban a közép-amerikai bevándorlókat érinti, a mexikóiak bevándorlása általában légi járatokon folyik – rokonlátogatás ürügyén.

Májusban egyébként rekordot döntött az Egyesült Államokba történő bevándorlás, legalább 123 ezer embert tartóztattak le a déli határon, ami 2006 márciusa óta a legmagasabb havi adat.

A korábbi bevándorlási hullámokkal ellentétben most nem főként felnőttek érkeznek, hanem közép-amerikai családok adják be a menedékkérelmeket, emeli ki a Reuters hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.