Százával hordják Európába a migránsokat az NGO-k

A tartományi választásokon Emilia-Romagnában elért sikereken és az 5 Csillag Mozgalom leszereplésén felbuzdulva, a baloldali Demokrata Párt gőzerővel látott hozzá a migránspárti politika feltámasztásához.

2020. 01. 29. 16:18
null
Messina kikötőjébe fut be Líbia felől az Ocean Viking Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt vasárnapi tartományi választásokon Emilia-Romagnában elért sikereken és a nagyobbik kormánypárt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) csúfos leszereplésén felbuzdulva a baloldali Demokrata Párt (PD) máris gőzerővel látott hozzá a bevándorláspárti politika feltámasztásához Rómában, írta tegnap az Il Giornale. Az olasz jobboldali napilap szerint a baloldal malmára hajtja a vizet, hogy a nyitott kikötők politikáját alapjaiban nem támogató M5S súlyos identitásválsággal küzd, s miközben a mozgalom saját repedéseit igyekszik beforrasztani, a PD máris letette a kormány elé annak a törvénycsomagnak a felülvizsgálati kérelmét, amelyet tavaly nyáron – még belügyminiszterként – a bevándorlásellenes Matteo Salvini fogadtatott el. A Liga vezetője a törvénycsomaggal egyrészt kitiltotta a kikötőkből az olaszországi partokra migránsokkal érkező civilhajókat, másrészt pedig megerősítette a határok és a tenger ellenőrzését, illetve növelte az olasz hatóságok mozgásterét. Az Il Giornale azt írta, egyelőre nem világos, hogy a PD mely részeit akarja módosítani vagy esetleg teljesen eltörölni az ország védelmét szolgáló, Salvini nevével fémjelzett intézkedéseknek, az azonban egyértelmű, hogy a baloldal az eddiginél jóval megengedőbben viszonyulna a civil hajókhoz.

Ezt a forgatókönyvet támasztja alá, hogy a minap 403 migránssal a fedélzetén kapott kikötési engedélyt az Ocean Viking, az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója. A hajó egyébként négy napon át várt a kikötési engedélyre az Olaszország fennhatósága alatt lévő tengeri övezetben, Matteo Salvini ezért – némi iróniával – bejelentette: „túszejtésért” feljelenti Giuseppe Conte kormányfőt és a belügyi tárca vezetőjét, Luciana Lamorgését. Az egykori belügyminiszter ezt azért tartja indokoltnak, mert az olasz ügyészség nemrég éppen azért indított ellene eljárást, mert öt napig nem engedte kikötni tavaly nyáron a Gregoretti katonai hajót, fedélzetén 131 migránssal. Salvini szemben „túszejtés”, vagyis a migránsok személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés és nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat. Salvini most emlékeztet arra, hogy az Ocean Viking fedélzetén lévő migránsok is öt napig voltak kénytelenek várakozni a tengeren.

A felsőház februárban szavaz Salvini mentelmi jogának megvonásáról. A politikus ezzel kapcsolatban a távirati iroda szerint úgy nyilatkozott: meglátjuk, hogy csak Salvinit lehet-e bűnözőnek nevezni, vagy a törvény mindenki számára egyenlő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.