Szijjártó: Ki kell használni a magyar–lett közös érdekeket

Mindkét ország elutasítja a brüsszeli kvótarendszert és támogatják az unió keleti bővítését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 05. 15:35
null
Forrás: FACEBOOK/Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közép-Európa és a Baltikum érdekei számos ponton egybeesnek, és ennek a kihasználása most, a koronavírus-világjárvány idején még fontosabbá vált

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lett hivatali kollégájával közösen tartott mai rigai sajtóértekezletén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és lett hivatali kollégája, Edgars Rinkēvičs Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A politikus elmondta, hogy a két térségnek egyebek között a biztonsági és az energetikai érdekei közösek és Magyarországnak is fontos, hogy hozzájáruljon a balti országok védelmi biztonságához. A közlemény szerint ennek fényében jövőre, szeptember elejétől december végéig a magyar légierő fogja ellátni a baltiak légterének védelmét, mint ahogy történt ez 2019-ben, majd 2022 után 2025-ben is visszatérnek ide a magyar Gripenek és a magyar pilóták.

– Ugyanígy fontos, és ezt mi Közép-Európában jól tudjuk, hogy a kontinens keleti felében biztonságban legyen az energiaellátás

– fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette: egy magyar cég is részt vesz a lett energiavállalatok informatikai fejlesztésében, valamint a balti országok energiahálózatának összekötésében és közös energiapiacuk harmonizálásában.

A tárcavezető szerint fontos továbbá, hogy Közép-Európa és a Baltikum össze legyen kötve infrastrukturálisan, egyebek között gyorsvasút-hálózataikkal, ami ha megtörténik, fontos fejlemény lesz a térségben. Szijjártó ismertette, az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokkal kapcsolatban is egyetértés van Lettország és Magyarország között: mindkettő bővítéspárti, és az Európai Unió úgy tud erősebbé válni, ha tagjai száma növekszik. Fontos, hogy a Nyugat-Balkán irányába bővüljön az Európai Unió. A közleményből kiderült mindezek mellett, hogy mindkét ország támogatja az úgynevezett keleti partnerség politikájának folytatását. A külgazdasági és külügyminiszter szerint kiemelt feladat a szoros együttműködés kialakítása politikai és gazdasági tekintetben is az Európai Unió és a keleti partnerei között.

– Az illegális migrációval kapcsolatban mindkét ország elutasítja, hogy az EU-ban kötelező letelepítési kvóták legyenek. Fontos, hogy meg tudjuk védeni a hazánkat, a kultúránkat, az identitásunkat

– mondta a politikus, hozzátéve, hogy habár Brüsszel továbbra is bevándorláspárti politikát folytat, Lettország és Magyarország elutasítja az illegális migránsok kötelező letelepítését, valamint a kvótákat is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zbigņevs Stankevičs lett érsekkel is találkozott Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter hangsúlyozta: a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolatai fennállásának századik, valamint azok megújításának harmincadik évfordulóját, a világjárványt követően ennek megünneplésére is sort kell keríteni. Rámutatott továbbá, hogy Lettországnak Magyarország az egyik legfontosabb regionális gazdasági partnere, szoros a politikai párbeszéd, szilárd és fontos a védelmi együttműködés, illetve erősek a kétoldalú kulturális kötelékek is. A lett külügyminiszter közleménye szerint szó volt az európai uniós politikáról is, s mindkét ország ellenzi az új mobilitási szabályokat, valamint a menedékkérők áthelyezésére szolgáló esetleges kötelező kvótákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.