Szlovénia segítséget ajánlott fel a litván határfal megépítéséhez

Litvánia tíz kilométeres kerítés építésébe fogott a Belaruszból beáramló migránstömeg megállítására.

Magyar Nemzet
2021. 07. 23. 17:56
null
Verebiejai, 2021. július 14. Neosanhare Esone Queen és Afoke Akpoviri nigériai illegális bevándorlók a litvániai Verebiejai településen létesített menekülttáborban 2021. július 13-án. Litvánia rendkívüli állapotot rendelt el a szomszédos Fehéroroszországból érkezõ közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt, továbbá elkezdte határzár kialakítását és csapatok telepítését a határra, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akarókat. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia segítséget ajánlott fel Litvániának abban, hogy tíz kilométeres kerítést állítson fel a Belaruszból beáramló migránstömeg megfékezésére.

Ljubljana többek között felszerelést adományoz majd Vilniusnak a litván–belarusz határon húzódó kerítés megépítéséhez.

A litván kormány megerősítette, hogy az elmúlt időszakban az európai uniós tagországokhoz fordult segítségért. Agnė Bilotaitė litván külügyminiszter Aleš Hojs szlovén partneréhez levelet intézett, amelyben arra kérte, támogassák őket a külső uniós határ védelmében. A kerítéshez használt anyagon kívül Szlovénia áramgenerátorokat, takarókat és készételeket is adományoz Litvániának – írta az STA szlovén hírügynökség.

Litvánia rendkívüli állapotot rendelt el a szomszédos Belaruszból érkező közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt, továbbá elkezdte határzár kialakítását és csapatok telepítését a határra, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akarókat
Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Hétfői komáromi találkozójukon a visegrádi négyek (V4) külügyminiszterei is megállapodtak, hogy összehangoltan segítséget nyújtanak Litvániának.

Zbigniew Rau lengyel külügyminisztert szerint a litvániai migrációs válság olyan súlyos, hogy nemcsak Litvániának, hanem az Európai Unió egészének okoz problémát.

A litván határőrség júliusban több mint 1500, az év eleje óta pedig 2228 migránst tartóztatott fel a belarusz határon – ez utóbbi huszonhétszer több, mint a tavalyi év egészében.

Korábban az EU képviselői azt vetették a belarusz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik be az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan továbbküldje őket az unió területére. Az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója hétfőn bejelentette, hogy a Frontex a jövő héttől hatvan határőrrel erősíti meg a litván–belarusz határ védelmét. A litván hatóságok életbe léptették a gyorsreagálású Frontex-csapatok létrehozására szolgáló sürgősségi EU-mechanizmust is – számolt be róla az MTI.

A rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére hat évvel ezelőtt hazánk is kerítést épített a magyar–szerb határon. Szintén ebből a célból 2015-ben többek között Szlovénia és Lettország is megerősítette a határvédelmét: a szlovén–horvát határ mentén ma már több száz, a lett–orosz határon kilencven kilométert tesz ki a szögesdrót. Jelenleg pedig a görög–török határ északi részén a már meglévő kerítés megerősítésén dolgoznak a Görögországra nehezedő migrációs nyomás csökkentésére. A török határ mentén korábban Bulgária is szögesdrótot állított fel, hogy gátat szabjon a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező menekülteknek. Mindezen felül Spanyolország 1995 óta védi fallal marokkói exklávéi, Ceuta és Melilla határait az afrikai bevándorlóktól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.