Szolidaritás helyett feketelistázás zajlik az Európai Unióban

Olaszország ma megnyitotta határait a más uniós tagállamokból érkező turisták előtt az idegenforgalom talpráállításának reményében. A baj csak az, hogy hiába bízott Róma a viszonzásban, a többi országnak nem áll szándékában megnyitni határait a koronavírus-járvány által erősen sújtott dél-európai ország állampolgárai előtt.

2020. 06. 03. 18:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába igyekszik az Európai Unió egységre és a szolidaritásra épülő légkört teremteni, a határellenőrzések megszüntetéséért és a szabad mozgás helyreállításáért tett – elsősorban kétoldalú – tagállami kísérletek sajátos szabályok mentén szerveződnek, és még a schengeni térségen belüli szabad mozgás jövőjét is kétségbe vonják – írta a brüsszeli Politico.

A portál azt írta, noha Olaszország ma megnyitotta határait az Európai Unió, illetve a schengeni övezet állampolgárai előtt, az olasz kormány dühös a viszonzás hiánya, illetve az Olaszországgal szembeni diszkrimináció miatt.

„leprás kolóniaként” kezelik őket

A bevándorlásellenes Matteo Salvini vezette jobboldal több politikusa is elítélte a baloldali olasz kormányt, illetve az Európai Uniót, amiért hagyták, hogy Olaszországot „másodosztályú” tagállamként kezeljék. – Úgy kezelnek minket, mint egy „leprás kolóniát” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, aki az EU-t is figyelmeztette: a blokk összeomlik, ha nem közösen, koordináltan hoznak mindenki számára kölcsönösen előnyös döntéseket. Di Maio egy a Facebookon közzétett üzenetében azt is egyértelművé tette: a határok újbóli megnyitására vonatkozó kérdés európai választ igényel, mert ha az országok önként és eltérő módon járnak el, az rontja az EU szellemét.

Zárva maradnak a határok

A turizmus ráadásul az olasz gazdaság egyik legfontosabb pillére: az ország GDP-jének 13 százalékát, a foglalkoztatásnak pedig körülbelül 15 százalékát ez a szektor termeli. Az Európai Bizottság egyébként még májusban azt javasolta a tagállamoknak, fogalmazzák meg iránymutatásaikat arra vonatkozóan, milyen biztonsági intézkedések bevezetésével terveznek életet lehelni az idegenforgalomba, minimalizálva annak lehetőségét, hogy a járvány újra előre kapjon.

Olaszország ezt a munkát mára elvégezte: az intenzív osztályok nagyrészt kiürültek, a régiók közötti átjárást is folyamatosan lehetővé tették, két hete pedig teljesen feloldották a karantént. Ez azonban nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy más uniós tagállamok is szívesen lássák az olasz állampolgárokat:

Franciaország, Ausztria, Németország és Svájc is kizárta Olaszországot abból a megállapodásból, melynek értelmében június 15-től újból megnyitják közös határaikat.

A svájci határ teljesen zárva marad az olaszok előtt, míg az osztrákok és Szlovénia ahhoz ragaszkodnak, hogy negatív vírusteszttel bizonyítsák az olaszok, nem fertőzöttek. Horvátország tíz uniós ország – köztük Magyarország – előtt nyitotta meg határait, de az olaszok ott sem szívesen látott vendégek.

Megbélyegzett exgócpontok

A Salvini vezette Liga politikusa, Gian Marco Centinaio korábbi turisztikai miniszter a Politicónak ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

az EU feladata olyan alapelvek gondozása és garantálása lenne, mint például az emberek és az áruk szabad mozgása. Ha Olaszország, Spanyolország és Svédország állampolgárainak mozgása korlátozva van, az azt jelenti, hogy valami nagyon nem működik Európában.

 

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Ciprus és sok más uniós tagállam nem kívánatos személynek nyilvánította Svédország állampolgárait, tekintettel arra, hogy a különutas válságkezelési technikát választó észak-európai országban továbbra is magas a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.