Feloszlatta a korlátozások elleni berlini tüntetést a rendőrség

A mintegy 20 ezresre becsült tömeg nem tartotta be a higiéniai és távolságtartási előírásokat.

Forrás: MTI, Deutsche Welle2020. 08. 29. 13:50
null
Berlin, 2020. augusztus 29. Maszkviselés ellen tiltakozó táblát tart a kezében egy férfi a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Berlinben 2020. augusztus 29-én. A németországi Stuttgartból induló Querdenken 711 mozgalom és jobboldali csoportok által szervezett tüntetés megtartását feltételekhez kötötték a berlini hatóságok. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német rendőrség feloszlatta szombaton Berlin központjában azt a tüntetést, amelyen a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt tiltakoztak több tízezren. – Nem tartották be a szabályokat, sajnos, nem volt más lehetőségünk – közölte a Twitteren a berlini rendőrség.

A résztvevők ugyanis a többszöri felszólítás ellenére nem tartották meg az előírt távolságot és nem viseltek maszkot.

A Brandenburgi kapu köré csoportosult felvonulók alkotmányos jogaikra, a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva tüntettek, elvetve a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. „Állítsátok le a koronavírussal kapcsolatos hazugságokat”, illetve „Merkel mondjon le” feliratú transzparenseket emeltek a magasba. A 18 ezer fősre becsült tömeg ellen 3000 rendőrt vonultattak fel, mert a rendőrség erőszakos cselekményekre készült.

A hatóságok korábban éppen a járvány terjedésének veszélyére hivatkozva tiltották be a mai rendezvényt, de szombat reggeli ítéletében az illetékes bíróság mégis engedélyezte azt. A demonstrációkat szervező Querdenken 711 nevű mozgalmat az oltásellenes, a koronavírus létezését tagadó, az ezoterikus eszmékben hívő és összeesküvés-elméleteket osztó csoportosulásokat összefogó mozgalomként tartják számon. Korábbi tüntetéseiken megszegték a szigorú higiéniára és távolságtartásra vonatkozó szabályokat, ezért a hatóságok arra figyelmeztettek: ha most is így tesznek, a rendőrség feloszlatja a tömeget.

Andreas Geisel berlini szociáldemokrata politikus nem a gyülekezési szabadság ellen, hanem a fertőzésvédelem mellett szavaztak, amikor korábban betiltották a rendezvényt. – Választani kellett a gyülekezési szabadság alapjoga és az élet sérthetetlensége mellett, és az életet választottuk – mondta. – A berlini tartományi kormány megtiporja az alapjogokat, de ezt nem hagyjuk annyiban – közölte a bevándorlásellenes AfD berlini szervezetének vezetője, Nicolaus Fest.

Angela Merkel kancellár éppen pénteken kérte arra az állampolgárokat, hogy a koronavírus-fertőzöttek számának aggasztó növekedése miatt tanúsítsanak értelmes, felelősségteljes és emberséges magatartást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.