Törökország nélkül nem lehet megállítani a bevándorlást

Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló bevándorlást – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő nyomatékosította: Magyarország nem akarja, hogy déli határainál kelljen feltartóztatni több százezer embert, de bármerre is induljanak a migránsok, hazánk meg tudja védeni határait.

2019. 11. 08. 6:05
null
Recep Tayyip Erdoğan és Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott közös sajtótájékoztatót Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2013-ban Ankarában aláírt megállapodás eredményeként Magyarország és Törökország minden évben felső szintű stratégiai egyeztetést folytat, amelynek a soros ülése alkalmából tegnap Budapestre látogatott Recep Tayyip Erdoğan. A népes delegáció­val érkező török elnököt először Áder János államfő fogadta a Sándor-palotában, majd pedig Orbán Viktor folytatott vele kétoldalú tárgyalásokat.

A magyar kormányfő a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: geopolitikai helyzetünket tekintve hazánknak három fővárossal kell törekednie a kiegyensúlyozott kapcsolatokra: Berlinnel, Moszkvával és Ankarával. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: néhány napja Budapesten járt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Heiko Maas német külügyminiszter, most pedig a török elnök. – Ez pontosan az a külpolitika, amelyet szeretnénk a jövőben is folytatni, a Magyarország számára meghatározó országokkal szoros együttműködésre törekszünk – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, a török–magyar kapcsolatok nem csupán a kétoldalú stratégiai partnerségen alapulnak, hiszen mindkét ország a NATO tagja, így tehát katonai szövetségesek is, ennek mentén pedig a két ország közötti hadiipari együttműködés is jó ütemben haladt. Mint mondta, noha a magyar nyilvánosság számára ez eddig nem volt ismert, Ankarának és Budapestnek közös finanszírozású programjai vannak Afrikában: Kenyába orvosmissziót küldtek, és most küszöbön áll egy olyan program, amellyel vízügyi és egészségügyi segítséget nyújtanak majd Ghánának.

Recep Tayyip Erdoğan és Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott közös sajtótájékoztatót
Fotó: Mirkó István

Az Európát sújtó bevándorlási válsággal kapcsolatban nyomatékosította: Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt. Elmondta, Törökország csak az idén eddig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel. Hozzátette: ha Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén. Hangsúlyozta, Magyarország nem akarja, hogy déli határainál kelljen feltartóztatni több százezer embert.

– Ezért nekünk támogatni kell Törökországnak azokat a törekvéseit, hogy biztonsági zónákat hozzon létre a szomszédságában, és oda visszatelepítse a migránsokat. Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, nem veszek át rossz szokásokat. Magyarország így tekint Törökországra – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette ugyanakkor: hazánk meg tudja védeni határait. – Akármerre indulnak meg a migránsok, az biztos, hogy Magyarország határain nem lép át egyetlen illegális bevándorló sem. A mi fizikai védelmi rendszerünk alkalmas arra, hogy eleget tegyen a választópolgárok védelmének – nyomatékosította a kormányfő.

A magyar miniszterelnök kiemelte a két ország NATO-n belüli szövetségét is
Fotó: Mirkó István

Recep Tayyip Erdoğan arról beszélt: az Európai Unió az utóbbi időben nagyon negatívan kezelte Törökországot, ezzel azonban magának is sok kárt okoz. Kitért arra is, noha az unió hárommilliárd euró folyósítását ígérte a 2016-os migrációs alkuban, Ankara mindeddig csak kétmilliárdot kapott meg ebből a Törökországban lévő közel négymillió menekült ellátására. Kérdésre úgy vélekedett, gondoskodnak a menekültekről, de mindent Törökország sem bír el. Ha azt látják, hogy nincs megoldás, ki kell tárni a kapukat, és nyilvánvaló, hogy akkor merre indulnának meg az emberek – mondta. Az északkelet-szíriai török hadműveletre utalva nyomatékosította: a nemzetközi terrorizmus ellen csak úgy lehet küzdeni, ha a NATO-szövetségesek nem állnak szóba terroristákkal.

Kitért arra: hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg Orbán Viktorral célként, ami reális. – Magyarország és Törökország képes ennek elérésére – mondta. A Várkert Bazárban megrendezett sajtótájékoztató előtt a két ország delegációja tíz megállapodást írt alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.