Tovább nőtt a halottak és a fertőzöttek száma Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma – közölte a tartomány kormányzója Attilio Fontana egy hétfői rádió-interjúban.

Forrás: MTI2020. 02. 24. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontana adatai szerint egész Olaszországban már 200 fölött van a fertőzöttek száma. A többi beteget eddig Veneto, Emilia Romagna, Piemonte és a középolasz Lazio tartományban regisztrálták, de Trentinóban, Liguriában és Friuli-Venezia Giulia területén is egészségügyi készültséget rendeltek el. A koronavírus hét észak-olasz tartományt érint, ahol 30 millió ember él.

A betegek szinte kivétel nélkül olaszok: az első két fertőzött Olaszországban kínai turista volt, az a turista házaspár, akiket egy római szállodából még február elején szállítottak kózhárba, azóta is kezelik őket, állapotuk javult. Az eddig ellenőrzött többi kínai nem bizonyult fertőzöttnek. Az olasz egészségügyi hatóságoknak nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki hurcolta be a kórokozót. Olasz virológusok szerint a lombardiai gócpont a karantén alá helyezett területen Codogno kórházából indulhatott el, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus fertőzést. Ez magyarázná, miért magas a lombardiai betegek között az orvosok és egészségügyi dolgozók aránya.

Elsőként egy 78 éves férfi halt meg a szintén vesztegzár alatt levő venetói Vo' Euganeo kisvárosban. A fertőzés kiindulópontját a helyi presszóba teszik, de nem sikerült azonosítani a legelső beteget, aki a vírust továbbterjesztette. Lombardiában hárman haltak meg, utolsóként egy 84 éves férfi Bergamo egyik kórházában.

Giuseppe Conte kormányfő meglepetését fejezte ki a fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt. Kijelentette, az olasz hatóságok azonnali január végi intézkedései ellenére, valami nem működött az egészségügyi ellenőrzési rendszerben.

Milánóban hétfőn délelőtt szokatlanul üresek voltak az utcák. Aki nem tudott maszkot beszerezni, sállal vagy kendóvel fedte be orrát és száját. Aki tehette, nem szállt tömegközlekedési járműre. Több munkahely engedélyezte a távmunkát. Az érintett tartományokban a héten nincsen oktatás, a milánói állami egyetemet is lezárták, mivel ott naponta 40 ezer hallgató fordul meg, a még nyitott templomokban nem mutatnak be misét, a temetéseket szűk körben tartják, az esküvőket, ha lehet, elhalasztják. Felfüggesztették a nem életmentő orvosi beavatkozásokat. Lezárták a Milánó jelképének számító dómot, valamint a Scala operaházat.

Zárva tart a velencei Szent Márk-bazilika is.

A dél-olasz Basilicata tartomány bejelentette, hogy karanténba helyezi az északról érkezőket. Ischia szigete visszavonta a korábbi intézkedéseket, hogy nem engedi be a Lombardiából, Venetóból és Kínából érkezőket. Rómában is lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.