Vakcina-gyorssegélyt nyújt Washington Tajvannak

Az USA vakcinával segíti ki Tajvant, miközben a sziget és Kína között szóbárbaj dúl az ellátás akadályozásáról.

Mártonffy Attila
2021. 06. 07. 21:05
null
Védõfelszerelést viselõ tajvani katonák egy tajpeji metróállomást fertõtlenítenek a koronavírus-járvány alatt, 2021. május 25-én. Fotó: Ritchie B. Tongo Forrás: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok 750 ezer adag koronavírus elleni vakcinát küld gyorssegélyként Tajvannak, miután a tajpeji vezetés visszautasította Kína hasonló felajánlását. Ezt a sziget fővárosában tartózkodó Tammy Duckworth illinois-i demokrata szenátor jelentette be vasárnap.

– Fontos az Egyesült Államoknak, hogy Tajvan benne legyen az oltóanyagot kapók első csoportjában, miután felismertük a felhasználás sürgősségét

– mondta a politikus, akit útjára elkísért két szenátortársa is, az alaszkai republikánus Dan Sullivan és a delaware-i demokrata Chris Coons. Segélyprogramja keretében az USA vakcinaszállítmányokat tervez küldeni többek között Indiába, a Fülöp-szigetekre, Vietnámba, Brazíliába, Haitiba, Mexikóba, Egyiptomba és Gázába – sorolja az RT.com orosz hírportál.

Vu Csao-hszie (Wu Zhaoxie) tajvani külügyminiszter megköszönte Washington támogatását, egyúttal bajkeveréssel vádolta Pekinget, amely negatívan hatott a sziget vakcinabeszerzési képességére. Mindazonáltal Tajpej többször is visszautasította Kína oltóanyag-felajánlását biztonsági okokra hivatkozva. Ezzel kapcsolatban Vang Vej-pin (Wang Weibin) kínai külügyi szóvivő még pénteken azt hangoztatta, hogy a tajvani kormányzó Demokratikus Haladó Párt tisztviselői „minden lehetséges módon megakadályozták a vakcinaimportot Kínából, ráadásul hamisan azt állították, hogy éppen Peking akadályozza a beszerzést. A járvány megelőzése pedig a legfontosabb dolog, mivel mindenekfölött az életet kell védeni”.

A politikus ezután sürgette a tajvani hatóságokat, hogy „tudományos alapokon összpontosítsanak a járványmegelőzésre, távolítsák el a politikai akadályokat, valamint gondoskodjanak a tajvani polgártársak egészségéről, életéről, érdekeiről és jólétéről”.

Japán szintén nyújtott támogatást Tajvannak, ennek keretében 1,2 millió adag AstraZeneca-vakcinát bocsátott még a múlt pénteken Tajpej rendelkezésére annak ellenére, hogy Peking bírálta a lépést, amelyet politikailag motiváltnak nevezett.

Védőfelszerelést viselő tajvani katonák egy tajpeji metróállomást fertőtlenítenek a koronavírus-járvány alatt

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Tajvan egyébként egyike a világ Covid által legkevésbé érintett országainak, eddig mindössze 11 ezer esetet regisztráltak, s a halálos áldozatok száma is csak 224. A 23,5 millió lakosú szigeten eddig több mint 678 ezer vakcinát adtak be. Összehasonlításul: az Egyesült Államokban több mint 33 millió eset vált ismertté, s hatszázezren haltak bele a kórba. Kínában 103 ezer a megbetegedések száma, a halottaké 4846, s 763 millió adag oltás került az oltóállomásokra.

A szigeten sokáig ellenőrzés alatt alatt tartották a járványt, néhány héttel ezelőtt azonban véget ért a csoda, megszaporodott az esetek száma.

A múlt szombaton 511 új esetet jelentettek, ezért is lenne sürgős a vakcinaellátás felgyorsítása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.