Vezető orosz politikusok nyilatkozatait ítélte el a lengyel szejm

Forrás: MTI2020. 01. 09. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel szejm (alsóház) csütörtökön egyhangúlag elfogadott határozatban ítélte el vezető orosz politikusok közelmúltbeli nyilatkozatait, melyekben tagadták a Szovjetunió szerepét a második világháború kirobbantásában.

A képviselők „provokatívnak és az igazsággal ellentétesnek” minősítették azokat a nyilatkozatokat, melyekkel Moszkva – mint írták – Lengyelországra próbálja hárítani a felelősséget a háború kitöréséért.

A határozat mindenekelőtt Vlagyimir Putyin nyilatkozatára reagált, amelyben az orosz elnök kétségbe vonta az 1939. augusztus 23-i Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta és elfoglalta Lengyelország keleti területeit.

Putyin arról is beszélt, hogy az 1938. szeptember 29-én Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország által aláírt, Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeit a Harmadik Birodalomnak átengedő müncheni egyezmény megkötése után Lengyelország érvényesítette területi követeléseit az akkori Csehszlovákiával szemben.

A szejm hangsúlyozta: a második világháborút „két akkori totalitárius hatalom: a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió” robbantotta ki.

Felidézték: a „szégyenletes” Molotov-Ribbentrop-paktum, vagyis a hitleri és a szovjet totalitarizmus első áldozatai Lengyelország és kelet-közép-európai államok voltak.

Kétségtelen – írták -, hogy a Szovjetunió nemzetei áldozatokat hoztak a Harmadik Birodalommal folytatott harcban, ez viszont „sajnálatos módon nem hozott függetlenséget és szuverenitást” a kelet-közép-európai országoknak.

A szovjet totalitarizmus saját polgárai, köztük az oroszok ellen is fordult – áll a dokumentumban.

A szejm elutasítja azokat „a birodalmi ferdítéseket”, amelyek akadályozzák az orosz kormányzat és más nemzetek között a történelemről folyó párbeszédet – szögezték le a lengyel képviselők, a „nemzetközi kapcsolatok építését szolgáló elveken alapuló közös gondolkodást” szorgalmazva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.