Visszafelé sült el a demokrata párti polgármesterek akciója

A Black Lives Matter nyomán a rendőrség költségvetésének csökkentését sürgették, most testőrök védik őket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 27. 16:11
null
Portland, 2020. július 25. A Black Lives Matter mozgalom tüntetõi megpróbálják ledönteni a szövetségi bíróság épületét védõ kerítést az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 24-én. MTI/EPA/David Swanson Fotó: David Swanson Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két tucat amerikai nagyváros demokrata párti polgármestere magán biztonsági őröket fizet közpénzből a saját védelmére, miután csökkentették – vagy bejelentették, hogy csökkenteni fogják – a rendőrség költségvetését, adta hírül egy új jelentés, amely az amerikai Forbes magazinban jelent meg. A lap az Open the Books! (Nyitott könyvelést!) nevű szervezet összeállítását közölte, amelyből kiderül: a polgármesterek milliókat költenek az adófizetők pénzéből a saját és munkatársaik személyi védelmét ellátó őrző-védő szolgálatokra. A szervezet az információszabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva kérte ki 25 amerikai nagyváros adatait.

A Black Lives Matter mozgalom tüntetői megpróbálják ledönteni a szövetségi bíróság épületét védő kerítést az Oregon állambeli Portlandben 2020. július 24-én.
Fotó: MTI/EPA/David Swanson

A jelentés leszögezi: miközben a bűnözés erősödik az Egyesült Államokban, országszerte 25 amerikai nagyváros tette magáévá azt a követelést, hogy csökkentsék a helyi rendőrség költségvetését. A követelést a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) nevű mozgalom fogalmazta meg először, és több demokrata párti politikus is támogatásáról biztosította. A Forbes kiemelte: a rendőrség költségvetésének megnyirbálása – amely a köztisztviselők biztonságának adófizetői dollárokból finanszírozott védelmével párosul – csakis demokrata párti polgármesterek által irányított városokban fordul elő. Ilyen városok például New York, Baltimore, Chicago, Denver, San Francisco vagy San Diego.

A Fox hírtelevízió stábjának autóján áll a Black Lives Matter mozgalom egyik tüntetője a Seattle-ben rendezett tiltakozáson 2020. június 29-én.
Fotó: MTI/EPA/Stephen Brashear

Chicago városa 2015 és 2020 között 17,3 millió dollárt (5,19 milliárd forint) költött „meg nem nevezett városi tisztségviselők” személyi védelmére. Lori Lightfoot chicagói polgármester azon állítása ellenére, hogy ő maga nem támogatja a rendőrség költségvetésének csökkentését, az adatok azt mutatják, hogy a város 2020-ban megszüntetett 400 rendőri állást, miközben a városvezető személyi védelmének költsége minden idők legmagasabb összegét érte el: 22 személyi testőr részére 3,4 millió dollárt (1,02 milliárd forint) fizettek ki.

San Franciscóban 2015 és 2020 között 12,4 millió dollárt (3,72 milliárd forintot) költöttek London Breed polgármester személyi biztonságára, áll a jelentésben, miközben a városvezetés döntése nyomán két év alatt 120 millió dollárt (36 milliárd forintot) vontak el a városi rendőrség költségvetéséből. Az összeget egészségügyi programokra fordítják.

A Black Lives Matter nevű mozgalom fegyveres szimpatizánsai az Oregon állambeli Portlandban tartott tüntetésen 2020. november 5-én.
Fotó: MTI/EPA/Christian Monterrosa

New York-ban a városvezetés döntése nyomán egymilliárd dollárral (300 milliárd forint) csökkentik a városi rendőrség hatmilliárd dolláros (1800 milliárd forintos) költségvetését, amelyből 354 millió dollárt (106 milliárd forint) a hivatalos bejelentés szerint mentálhigiénés és hajléktalanokat segítő szolgáltatásokra, valamint oktatási tevékenységre fordítanak. Bill de Blasio New York-i polgármester személyi biztonságára 358 ezer dollárt (107 millió forintot) költöttek adófizetői pénzből a jelentés szerint.

A jelentés kapcsán a Breitbart News megjegyezte: nemcsak városvezetőket védenek az adófizetők pénzéből, hanem egyes tanácsnokokat is. A lap szerint Los Angeles város önkormányzatának elnöke, Nury Martinez 2020 nyarán erőteljesen szorgalmazta a helyi rendőrség költségvetésének csökkentését, miközben az ő házát egy külön megfizetett rendőri egység vigyázta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.