Völner Pál tankönyvadományt adott át a nagyszőlősi magyar iskolának

Ezerhatszáz kötet alsó tagozatos magyar nyelvtankönyvet és hozzájuk tartozó munkafüzeteket adott át ünnepélyes keretek közt – az Igazságügyi Minisztérium ajándékaként – Völner Pál parlamenti államtitkár pénteken a kárpátaljai Nagyszőlősön a Perényi Zsigmond Középiskola tanulóinak.

Forrás: MTI2019. 03. 29. 15:13

Ezerhatszáz kötet alsó tagozatos magyar nyelvtankönyvet és hozzájuk tartozó munkafüzeteket adott át ünnepélyes keretek közt – az Igazságügyi Minisztérium ajándékaként – Völner Pál parlamenti államtitkár pénteken a kárpátaljai Nagyszőlősön a Perényi Zsigmond Középiskola tanulóinak.

Völner Pál hangsúlyozta, a magyar kormány azáltal is, hogy a nemzeti összetartozást erősítő nyelvtankönyveket adományozott a nagyszőlősi magyar iskola tanulóinak, jelzi: felelősséget vállal a határon túli magyarságért, függetlenül attól, melyik nemzetrészről van szó. „A felelősség része, hogy az identitás egyik legfontosabb elemét, a magyar anyanyelvet megőrizzük és átörökítsük a szülőktől a gyermekeknek” – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is mindent meg fog tenni a kárpátaljai magyarság és a többi határon túli magyar közösség nemzeti önazonosságának megőrzése érdekében, és köszönetet mondott azon kárpátaljai magyaroknak, akik vállalják nemzeti hovatartozásukat, anyanyelvüket és kultúrájukat. Ezzel együtt – folytatta – Magyarország nyitott és jó szándékkal, barátsággal közeledik azon országok többségi nemzetei felé, amelyekben a határon túli magyarok élnek.

„Mi azt szeretnénk, ha ezek az országok is viszonoznák a magyar közösségeik tekintetében mindazt, amit mi nyújtunk a mi kisebbségeinknek” – mondta. Megjegyezte, „az európai értékeket tiszteletben tartva ezen az úton kell haladnunk a jövőben Ukrajnával együtt, amely ország célként tűzte ki a közeledést az Európai Unióhoz.”

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője köszönetét fejezte ki az Igazságügyi Minisztériumnak a tankönyvadományért, szimbolikusnak nevezve, hogy a köteteket az egykori ugocsai vármegyeházban található – a nagyszőlősi magyarok összefogása révén létrejött – Perényi Zsigmond Középiskola azon termében adták át, amelyben a gyermek Bartók Béla első koncertjét adta. Ezzel a gesztussal Trócsányi László és az általa vezetett minisztérium, valamint a kormány, amelynek a tagja, kifejezte az elkötelezettségét a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság és általában a határon túli magyarok ügye iránt – fogalmazott.

Homoki Gabriella igazgató elmondta, hogy a Perényi Zsigmond Középiskolának, amelyben több mint 300 diák tanul, nagy szüksége van a tankönyvekre, mert ezekből nagy a hiány. Kifejtette, a tanintézet a magyar nyelv és kultúra fellegvára, és egyre népszerűbb a nagyszőlősiek körében, évről évre növekszik a beíratott gyermekek száma, így március végén már 25 gyermek szülei kérvényezték a beiskolázást a következő tanévre. Mint megjegyezte, most azok a magyar nagyszülők hozzák az iskolába az unokáikat, akik a gyermekeiket nem taníttatták magyarul.

Völner Pál délután Beregszászon köszöntőt mondott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán szervezett idei Rákóczi-napok rendezvénysorozatának zárókonferenciáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.