Zuzana Čaputová kinevezte az új szlovák kormány tagjait

A miniszterelnökké kinevezett Igor Matovič azt mondta: kormánya olyan lesz, amely az emberekkel és az emberekért, nyíltan kormányoz majd.

Forrás: MTI2020. 03. 21. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinevezte az Igor Matovič vezette új szlovák kormány tagjait szombaton Zuzana Čaputová államfő. Közvetlenül az ünnepélyes aktust megelőzően a kormányt alkotó négy párt vezetői aláírták a koalíciós egyezményt.

Az új kabinet kinevezése után Zuzana Čaputová kijelentette: az új kormány nemcsak a hatalmat veszi át, de főként a felelősséget. Leszögezte: az országnak felelősségteljes és tisztességes kormányra, értékrendjükben erős vezetőkre és államférfiakra van szüksége. Az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben hozzátette: minél több életet kell megmenteni.

Zuzana Čaputová szlovák államfő és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovič
Fotó: MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

A miniszterelnökké kinevezett Igor Matovič azt mondta: kormánya olyan lesz, amely az emberekkel és az emberekért, nyíltan kormányoz majd. Felszólalásában megemlítette a koronavírus terjedésével kapcsolatos kihívásokat is, majd azt mondta: a járványra az összefogás, a felelősség és az eltökéltség lehet a gyógyír.

Matovič a kinevezés után átvette távozó elődjétől, Peter Pellegrinitől a pozsonyi kormányhivatalt, ahol a kabinet először ül össze és kinevezi az egyes tárcák államtitkárait is.

Szokatlan látvány
Fotó: MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Az új szlovák kormányban a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nevű, Matovič vezette jobboldali mozgalomnak a miniszterelnöki poszton túl hét minisztériuma lesz. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, és az új védelmi minisztert, Jaroslav Naďot is.

A pénteken megalakult, 150 fős új pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához háromötödös többségre van szükség, Igor Matovič négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.