Klasszikus zene, korszerű lehetőségek

Különleges koncertet ad Kalmus Felicián crossover csellóművész, aki a Zeneakadémia mellett a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hangmérnöki képzését is elvégezte.

Izsó Zita
2019. 08. 30. 14:48
Nagy János; Kalmus Felicián
A fiatal csellista a népdalkincs megőrzésére törekszik Fotó: MTI/Manek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges koncertet ad Kalmus Felicián crossover csellóművész, aki a Zeneakadémia mellett a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hangmérnöki képzését is elvégezte, hogy a legújabb technikai lehetőségeket tudja alkalmazni művészetében. Sajátos stílust alakított ki, szerzeményeiben ötvözi a klasszikus, a pop-, a dzsessz-, az elektronikus és a népzenei elemeket; világa senki máséhoz nem hasonlítható, mindezek finom elegye.

– Klasszikuszenészként végeztem, de gyerekkorom óta nagyon sokféle zenét hallgatok, csapong az érdeklődésem a végletek között. Így született meg bennem ez a zenei világ, amelyben ma alkotok, és talán a classical crossover illik rá a leginkább – mondta el lapunknak Kalmus Felicián, majd azt is hozzátette, hogy nem szeretett volna kizárólag azzal a klasszikus zenei eszköztárral dolgozni, ami akkor állt a zeneszerzők rendelkezésére, amikor megalkották a műveiket. – Ugyanakkor szeretem és tisztelem ezeknek a zenéknek a törékeny szépségét vagy éppen azokat a monumentális erőket, amelyek megjelennek mondjuk egy Wagner- vagy Beethoven-műben. Ezért klasszikus zenei alapokra építkezem, de nem féltem ezeket a műveket a korszerű technikai lehetőségektől. Éppen ellenkezőleg: igyekszem minél izgalmasabbá tenni a zenémet. Persze ez nem öncélú sztaniolba csomagolás. Szeretném hinni, hogy ezáltal közelebb tud kerülni a nagy klasszikusok vagy akár a népzene világa a mai fiatalokhoz – tette hozzá.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti a klasszikus zene felhígítását vagy az untig ismert klasszikus zenei frázisok ismételgetését. – Igyekszem teljes mértékig kiaknázni a tudásomat: minden egyes szerzeményemben vannak olyan technikai nehézségek, amelyeket annak ellenére sokáig kell gyakorolnom, hogy én írtam őket. Mindig azt tartom szem előtt, hogy ez instrumentális zene, szöveg nélkül kell elmondania legalább ugyanannyit, mint egy szöveget is tartalmazó zenének.

A fiatal csellista a népdalkincs megőrzésére törekszik
Fotó: MTI/Manek Attila

Kalmus Felicián játéka szóló műsora mellett más lemezeken is hallható, dolgozott több ismert magyar zeneszerzővel, előadóval, többek között Udvaros Dorottyával és Hrutka Róberttel. – Hrutka Róberttel már több mint tíz éve zenélünk együtt. Rengeteget tanulhattam tőle, sokat segített abban, hogy megtaláljam magam ebben a műfajban. Ha elakadok, akkor a mai napig tőle vagy az édesapámtól, Kalmus Páltól kérek tanácsot – mondta a csellista.

Kalmus Felicián első önálló albuma tavaly nyáron jelent meg. – Kizárólag népzenei ihletésű szerzemények szerepelnek ezen az albumon. Amikor eljött az a pillanat, hogy címet válasszunk a lemeznek, elgondolkodtunk azon, hogy mit jelent számunkra ez az egész. Ha belegondolunk, akkor ükanyáink ezeket a népdalokat teljesen természetes módon énekelték a családi összejöveteleken, ünnepnapokon vagy akár munka közben, a hétköznapjaik részét képezték, számunkra pedig a múlt egy csodás lenyomatát jelenítik meg. Ezért lett Great Great Grandma a lemez címe, kihasználva a szójátékban rejlő lehetőséget is – mondta el, majd hozzátette: minden nemzetnek nagyon fontos, hogy megőrizze a népdalkincsét.

– A népdalokban benne van az egész történelmünk és minden olyan mozzanat, ami az akkori ember életében fontos volt. A lemez összeállításakor szem előtt kellett tartanom, hogy egy instrumentálisan előadható népdalcsokrot rakjak össze, tehát ne a szöveg domináljon, mert ez hangszeres zene esetén nem mutatható meg. Ezután elkezdtem ezeket a népdalokat elemeikre bontani és újra összeszerelni. Egy nagyon személyes album született – fejtette ki.

Az augusztus végi koncert után több más magyar városban is fellép, és meghívták Kanadába, valamint Jordániába is, emellett új dalok is készülnek. – Terveim között szerepel, hogy ősszel a második albumom is napvilágot lásson. Ezen kizárólag crossover szerzemények lesznek, a középpontban a keringők meseszép világa fog állni. Lehetnének ezek akár romantikus alkotók művei is, de színes, mai hangzásvilággal – emelte ki.

A fiatal művész szombat este héttől a Hatszín Teátrumban elsősorban a ­Great Great Grandma című albumának dalait játssza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.