Nem egyszer kell elmondani a fiataloknak

A tárcaíró megfigyelte, hogy egészen furcsa, réveteg arckifejezéssel nézik a tüzet.

2020. 06. 12. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután mindenki csodájára járt a bogyiszlói piros fűszerpaprikának, a tárcaíró kitöltötte a pálinkát, amelyet a zenész barátja hozott, mert a bográcsozást mindig pálinkázással szokták kezdeni. A zöldséget a tárcaíró lányai és a lányok barátnői pucolták, négy-, hat-, nyolc- és tízéves gyermekek, akik azért is szerencsések, mert őket már úgy neveli a tárcaíró nemzedéke, hogy tudjanak főzni, mosni, takarítani, hogy öröm legyen nekik a házimunka, nem kín és keserv. Játék is volt a sárga- és a fehérrépa, a krumpli, a karalábé és a zeller megpucolása, nem nehézség. De az is vitathatatlan, hogy a bográcsozás fénypontja mindig az a pillanat, amikor a gyermekek is körbeállják a tüzet. Az idősebbek persze már ott ücsörögnek, az igazi nagy pillanat az, amikor megjelennek a fiatalok is.

A tárcaíró megfigyelte, hogy egészen furcsa, réveteg arckifejezéssel nézik a tüzet. Hosszan, csendben. Fontos, ősi tudással néznek ekkor szembe, a négy ősi alapelem közül a legveszélyesebbel. A tárcaíró el is mondta a fiataloknak, hogy Empedoklész Hérakleitosz és Parmenidész tanításaiból merítve épített fel négyelemes kozmogóniát. Ő a víz, a levegő, a tűz és a föld keveredéséből tételezte fel a világmindenséget. Majd újra csönd lett, a fiatalok tovább nézték a tüzet.

– Tudjátok, hogy mi ez? – kérdezte a tárcaíró, és mutatta a fiataloknak a szorosan összekulcsolt kezét.

– Nem – válaszolták.

– Az igazságtalanság jele – mondta a tárcaíró, és zenész barátjával egymás szavába vágva elmagyarázták, hogy a trianoni kastélyban milyen békediktátumot erőltettek hazánkra a Magyarországot darabjaira szaggatni akaró nagyhatalmak, amelyek, legalábbis ahogy zenésztársa fogalmazott, csapást akartak mérni Isten népére. Egymás szavába vágva mondták el gyermekeiknek, hogy az 1920-as trianoni békeszerződés értelmében Magyarország területe 329 ezer négyzetkilométerről 93 ezer négyzetkilométerre, lakosságának száma pedig 20,8 millióról 7,9 millióra csökkent. Az elcsatolt területeken élő 10,6 millió főből 3,3 millió, vagyis 30,2 százalék volt magyar.

– Hallottátok? Egy közvélemény-kutatás adatai szerint „a történelmi Magyarország területi veszteségére vonatkozó kérdésre a megkérdezettek tíz százaléka nem tudott válaszolni, 54 százalékuk a valósnál kisebb, öt százalékuk pedig nagyobb arányt mondott – a megkérdezettek 31 százaléka adott a tényleges értékhez közeli választ” – olvasta a mobilján egy cikkből az adatokat a tanárnő, a zenész barát felesége.

– Akkor ezt el kell még mondani néhányszor a kölyköknek – vonta le a tanulságot a tárcaíró, majd arra gondolt, hogy amint alkalom nyílik rá, megnézi a lányaival A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című filmet. A tárcaíró a napokban látta, és most már örök életre Rátóti Zoltán hangjához kötődik az a pusztába kiáltott értelmes és okos magyar szó, amely alaposan elmagyarázza, hogy ha a nagyhatalmak hűek akarnak maradni évszázados hagyományaik­hoz, nem tehetik ezt hazánkkal. A trianoni békediktátum ugyanis elfogadhatatlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.