Nyári évad a színházakban?

A színházi szezon nagyban függ attól, hogy hány embert és milyen módon lehet beengedni a nézőterekre.

Szilléry Éva
2020. 06. 11. 11:12
null
Keménykalap és krumpliorr, olvasópróba Fotó: Veszprémi Petőfi Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten hozhat döntést a kormány a veszélyhelyzet megszüntetéséről, ebben az esetben június 20-a után újranyithatnak a színházak is. A fővárosban több magánteátrum tervezi az elmaradt előadások pótlását, vidéken a kőszínházak némelyike is él majd a nyári évad lehetőségével, ám a rendkívüli színházi szezon nagyban függ attól, hogy hány embert és milyen módon lehet beengedni a nézőterekre.

(Mint ismert, a színházak és a mozik voltak a veszélyhelyzet kihirdetésének első vesztesei az országban, hiszen néhány napig még engedélyezték a százfős rendezvényeket, de a nagyobb kulturális létesítmények azonnal lehúzták a redőnyt.)

Budapesten jellemzően a magánszínházak élnek majd ezzel a megoldással, a Rózsavölgyi Szalon például azt tervezi, hogy a moratórium lejárta után, az új szabályoknak megfelelően, július­ban pótolna előadásokat augusztus közepéig. A Játékszínnek hetven előadást kellene pótolnia, így szintén élne a nyári évad lehetőségével. Mivel azonban relatíve szerény, négyszáz főnél kisebb befogadóképességű színházról van szó, csak akkor éri meg előadást szervezni, ha minden második helyet el lehet foglalni a nézőtéren.

Jelenleg a beltéri koncertek nézői három-négy szék kihagyásával ülhetnek le, ez a megoldás a színházaknak természetesen nem lehet kifizetődő.

Keménykalap és krumpliorr, olvasópróba
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház június 12. és 14. között mond köszönetet az egészségügyben dolgozóknak – Nyitott ablak című előadásaival az ágazat szakemberei előtt tiszteleg a teátrum. A veszprémi kórház mellett az idősotthonok, valamint a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet dolgozói kapnak meghívást egy-egy színházi előadásra. A teátrumnak jelenleg 21 400 bérletes látogatója van, nekik szeretnék visszaadni a színházba járás élményét a nyáron. Amennyiben a rendelet lehetőséget ad arra, hogy 200 főig fogadjanak nézőket, úgy megéri majd a nyári szezont is meghirdetni.

A Miskolci Nemzeti Színház július közepéig tervez évadot hirdetni, de már e hét pénteken bemutatják A francia rúdugrás című vígjátékot, amelyre elsősorban a bérletes nézőket várják. Miskolcon ezzel a premierrel Európában az elsők között tartanak bemutatót a járványhelyzet kihirdetése óta.

Dunaújvárosban is nyári évadpótlást tervez a Bartók Kamaraszínház vezetése, akik már június végével elkezdenék a nyári évadot. Mint lapunknak Őze Áron igazgató fogalmazott, reméli, hogy robbanásszerű érdeklődés övezi majd a színházat a kényszerszünet után, de hozzátette, az első az egészség és a szabályok betartása. Mint minden más színházban, náluk is nagyban függ attól az évad kivitelezése, hogy minden második vagy minden harmadik helyet foglalhatják-e majd el a látogatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.