Kortárs klasszikus zene filmes formátumban

Új, online sorozatot indít a Budapesti Filharmóniai Társaság, a rendhagyó kezdeményezéssel támogatja a BFT a kortárs zene szélesebb körű megértését, befogadását.

Breuer Csilla
2020. 11. 05. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ZeneHorizont címmel indít új, online sorozatot a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyben a zenében rejlő történetek kelnek életre filmes formátumban. Ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel támogatja a BFT a kortárs zene szélesebb körű megértését, befogadását: kortárs klasszikus zenei műveket fedeznek fel egy új, vizuális szemszög által.

A ZeneHorizont első epizódja, Tiszai Péter: Kötéltánc című műve itt érhető el.

Kötéltánc
Fotó: BFT

A ZeneHorizont második epizódjában Tiszai Péter vonósnégyesre írt Véletlen című művét mutatják be, amelyben Törőcsik Franciska színésznő egy csellistát alakít.

Törőcsik Franciska csellistát alakít a Véletlen című kisfilmben
Fotó: BFT

A premier decemberre várható, a film előzetese itt megtekinthető.

Tiszai Péter autodidakta módon, különösebb zenei előképzettség nélkül alkot. Műveinél izgalmas felismerés, hogy egy „ösztönös” zeneszerző milyen módon fejezi ki magát a klasszikus zene eszközeivel. A szóló zongorára írott Kötéltánc című művét a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ zeneszerző-pályázatára komponálta néhány évvel ezelőtt. Az alkotást Vida Mónika Ruth zongoraművész előadásában hallhatjuk a ZeneHorizont első epizódjában. A filmet Tóth Gabriella artista és Miguel Carlos előadóművész közreműködésével, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal és az Ambient Pictures csapatával közös együttműködésben hívta életre a Budapest Filharmóniai Társaság.

„Sokkal összetettebb világban élünk, ezért a mindenkori klasszikus zenének is új utakat kell keresnie. Büszkék vagyunk a filharmóniai társaság 167 éves múltjára, de a jövő már elsősorban a digitális térben lesz meghatározó. Meggyőződésünk, hogy úgy tudjuk a figyelmet a kortárs zene felé fordítani, ha összetett, komplex, nagyon magas színvonalú összművészeti produkciókat hozunk létre, melyek a zenére épülnek. Így meg tudjuk mutatni, hogy ma is születnek örök érvényű alkotások, melyek az egyetemes kultúra részei lesznek a jövőben. A digitális formában sokkal szélesebb körben tudjuk megismertetni a kortárs műveket, mintha csupán a koncerttermekben adnánk elő egy-egy művet, ahogyan ezt elődeink tették” – nyilatkozta Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

A BFT korábbi online sorozatáról itt adtunk hírt.

Budapesti Filharmóniai Társaság

Erkel Ferenc indítottja útjára a Budapesti Filharmóniai Társaságot 1853-ban. A társaság 167 éves történetében mindig kiemelt jelentőséggel bírt az adott kor zeneszerzőinek bemutatása. Ma már jól ismerjük Brahms, Mahler, Kodály, Bartók és Dohnányi művészetét, de az ő népszerűségüknél is elengedhetetlen volt, hogy új műveiket bemutassák és minél többször tűzzék őket műsorra. A BFT a kezdetektől élen járt e kezdeményezésben, és mindmáig missziója a mai kortárs – későbbi „klasszikus” – szerzők támogatása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.