A csipkék királynője, a királynők csipkéje

Az 1902-ben életre keltett halasi csipke hazánk egyik büszkesége. Egy örök érték, mely a leheletfinom, féltve őrzött alkotások mellett a mindennapi életbe, akár az öltözködésbe is elhozza szépségét. Ezt bizonyítja Hrivnák Tünde divattervező legújabb halasi csipkével díszített ruhakollekciója is, melynek bemutatóját péntek délután láthatta a közönség Kiskunhalason, a Csipkeházban, a XX. Csipkekiállítás és találkozó megnyitóján.

2021. 06. 27. 7:44
null
Budapest, Hrivnák Tünde divattervező az új halasi csipkével kombinált kollekciójával Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsorakoztatott csipkealkotások mellett Áttetsző finomság címmel a herendi porcelánok kiállítását és a XXI. századi lakásenteriőr halasi csipkével pályázatra beérkezett alkotások tárlatát is láthatják az érdeklődők a most nyílott kiállításon. Szombaton pedig egész napos, értékesítéssel egybekötött, kreatív nap volt, ahol valamennyi csipkekészítési technikát meg lehetett tekinteni és ki lehetett próbálni.

Cérnából csodát

A csipkevarrás egyedülálló technikája nemzedékről nemzedékre száll, s e tudással a kiskunhalasi Csipkeház kiváló népi iparművészei alkotják meg cérnából a csodát. A technika lassan 120 éves, de minden évben új motívumokkal bővül, melyben a hagyomány a jelen kor értékeivel társul. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. A halasi csipke nemcsak egy alkotás, hanem Magyarország nagykövete is a világban. Számos kiválóság kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként, mint IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland királynő, a japán császárné, II. Erzsébet brit uralkodó. Halasi csipkét adtak át 1996-ban II. János Pál pápának is – áll a Halasi Csipke Közalapítvány honlapján.

Saját divatmárka

A csipkék királynője – a királynők csipkéje elnevezést kapta Hrivnák Tünde saját divatmárkája, a BY ME legújabb kollekciója, hiszen a csipkék királynője, a halasi csipke díszít minden ruhakölteményt. A BY ME Miracle a világon az egyetlen divatkollekció, amelyen a halasi csipke megtalálható. A leheletfinom cérnával, kézi munkával készített csipkével díszített ruhaköltemények Hrivnák Tünde Pro Urbe és Józsa Judit Magyar Viseletért díjas magyar divattervező munkái. Egyedülállóan és művészien ötvözi az aktuális divattrendeket és az eredeti magyar népi hímzéseket. Kizárólag a legelismertebb magyar népművészekkel és népművészeti egyesületekkel dolgozik együtt. Munkássága világszerte elismert, elbűvölő kollekciói többször is sikerrel bejárták a nagyvilágot. A BY ME-ben minden magyar népművészeti tájegységnek külön kollekciót szentel.

Hrivnák Tünde saját tervezésű ruháival a magyar hagyományok fontosságát kívánja megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket
Fotó: Teknős Miklós

A ruhatervezés a hivatása

Szalonjában találkoztunk, ahol a lenyűgöző ruhák látványától ámultan nehezen indul a kérdés: – Honnan ez a letisztult színvilág, ez a kifinomult ízlés? Tünde nevetve avat be: – Beleszülettem a ruhák világába, hiszen nagymamám és édesanyám is varrónő, így színek és anyagok között nőttem fel. Szakirányú tanulmányaim mellett tőlük tanultam a legtöbb szakmai dologgal kapcsolatos tudást. Egykori tanácsaik a mai napig meghatározzák elképzeléseimet a ruhatervezésről. Tótkomlóson nőttem fel, ahol nagy becsben tartják a hagyományokat, innen ered a népi motívumok iránti szeretetem. Saját tervezésű ruháimmal a magyar hagyományok fontosságát kívánom megjeleníteni úgy, hogy azok megfelelően tükrözzék a ma diktált trendeket. A népi minták értéket képviselnek, melyek tökéletesen illeszthetők a modern és elegáns stílus jegyeihez. Családi örökségként vallom, hogy egy ruha összhangját a darabok egymáshoz illése teremti meg, ez pedig máig meghatározó irányvonalat jelent számomra. A letisztult, egyértelmű anyaghasználat és színösszetétel jellemzi a munkáimat – összegzi Tünde. Új kollekciójában dominál a fekete és a fehér kombinációja. Érdeklődésemre, hogy miként alakult ez ki, elmondja, hogy amikor meglátta a halasi csipkét, azonnal elindított benne egy gondolatot, ami inspirálta a továbbiakban. – A fekete-fehér örök divat színkombináció, ebbe illesztettem be a halasi csipkét. A ruhák szabásmintáit úgy terveztem, hogy tökéletesen illeszkedjenek az adott csipkerészhez. A csipkék királynője elismerést hangulatában úgy is kiemeltem, hogy apró strasszokat használtam kiegészítésként. A kollekcióra hatással voltak a víz színei is, ez egyébként a Csipkemúzeum új színvilága. Egy gyönyörű világoskék ingruha az egyik kedvencem. Egy-egy ilyen ruha elkészítése hosszú időt vesz igénybe. Csak a gallér varrása negyven munkaóra. Az egyesületek tagjai készítik a csipkéket, a hímzéseket. Teljes mértékben megbízom a népművészekben, mindent megbeszélünk, melyik szín mivel legyen hímezve, mettől meddig tartson a díszítés, sokat egyeztetünk és hallgatok rájuk, talán ezért is ilyen sikeres ez a márka, mindenki a saját tudását adja – avat be a divattervező.

– A ruhák egyszerre hagyományőrzők, elegánsak és mégis modernek. Szinte önálló életet élnek, olyan tökéletesek – állapítom meg.

– Amikor az ember a tervezés során megtesz mindent, tudása, hite szerint, hangsúlyt fektetve a ruha későbbi viselőjének egyéniségére, olyan ruhadarab kerül ki a kezei közül, ami közel kerül a tökéleteshez. Lehetetlen munkaként felfogni a ruhatervezést, ez egyértelműen hivatás. Szeretni kell hozzá az embereket és szeretni kell megismerni őket, csak ekkor lehetek teljesen elégedett a munkámmal. Hosszú folyamat volt, mire magát a stílust kialakítottam. Már akkor népművészettel foglalkoztam, amikor az emberek még nem fedezték fel. Sokat küzdöttem, kis lépésekben haladtam. Sok visszajelzés, alázat segített, hogy megtaláljam az utamat. Istenhívő emberként hálás vagyok mindenért, ami velem történik. Nagy lépés volt számomra 2011-ben, amikor Kalocsa város polgármestere felkeresett, hogy velem szeretné újragondolni a hímzésüket, mert a kalocsai népművészet sokkal több, mint amit a Váci utcában kalocsai motívum néven árulnak a külföldieknek. Azóta felkérésre több tájegység népművészete megjelenik a munkáimon – részletezi Hrivnák Tünde, majd megfogalmazza a küldetését: – Az én küldetésem, hogy a magyar értéket eredetiségében, minőségében mutassam be.

A népművészet olyan közös nyelv a világon, ami túlmutat politikán, gazdasági érdekeken, és minden országban ugyanarról szól: tiszteletről, tudásról, összefogásról és összetartozásról.

Aki idejön, tudja, hogy a nevem és a munkáim garancia erre az értékre és minőségre. Diplomaták, üzletasszonyok, illetve azok a nők keresnek fel, akik szeretnek elegánsan öltözködni, és fontos, hogy ruháik visszatükrözzék identitásukat. Ők is részesei ennek a missziónak.

(A borítóképen Hrivnák Tünde divattervező az új halasi csipkével kombinált kollekciójával. Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.