Elkezdődött a Zeneakadémia őszi koncertszezonja

Liszt-fesztivált és Bartók-világversenyt rendez a Zeneakadémia ősszel, emellett világhírű művészek, köztük Alekszander Melnyikov orosz zongoraművész és Iveta Apkalna lett orgonaművész is koncertet ad. Továbbá az intézmény ma tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: együttműködés jött létre a Zeneakadémia és a Liszt Ferenc Kamarazenekar között a tehetségek támogatására.

Magyar Nemzet
2021. 09. 16. 9:11
null
Fotó: Fazekas Istvan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zeneakadémia a megszokott minőségben és a korábbi évekhez hasonló szerkezetben állította össze 2021-es őszi kínálatát, többféle sorozatot kínálva. – Közel 150 éves intézményünk kiemelkedő eseménye lesz október 9. és 22. között a Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójára szervezett fesztivál, továbbá számos világhírű művész fellép nálunk az elkövetkező hónapokban – mondta Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, a hagyományos október 22-i születésnapi hangverseny a Cziffra-fesztivállal együttműködésben valósul meg: Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Brahms és Bartók műveit adja elő.

Csonka András, a koncertközpont igazgatója felidézte, hogy a tavaly március óta eltelt másfél évnyi koncertmentes időszak nagyon hosszú volt, és a közönséghez hasonlóan a Zeneakadémia is optimistán, de óvatosan tekint a jövőbe. Mint mondta, valamennyi tematikus sorozatuk folytatódik, a kedvezményt azonban nem bérleti rendszerben alakították ki. Az árengedmények kettőnél több jegy megvásárlásánál kezdődnek. Csonka András arról is beszámolt, hogy október 26. és 31. között rendezik meg a Bartók-világversenyt vonósnégyesek számára, tizenhárom kvartett áll pódiumra az elődöntőben: Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei, köztük egy magyar együttes.

A kamarazenei koncertsorozat szeptember 29-én Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán Sosztakovics-estjével veszi kezdetét, november 25-én Frankl Péter és a Kelemen Kvartett lép fel. A barokk sorozatban Kelemen Barnabás és az Arcangelo szeptember 30-án ad koncertet, míg december 2-án Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta lemezbemutató koncertet tart. A zenekari sorozat középpontjában Mozart áll, a Manchester Cameratát Várjon Dénessel, Takács-Nagy Gábor vezényletével október 15-én hallhatja a közönség, míg a Svéd Kamarazenekar Martin Fröst klarinétművész-karmesterrel január 27-én lép fel. Október 17-én Alekszander Melnyikov orosz zongoraművész különleges Liszt-műsort ad elő, Iveta Apkalna lett orgonaművész Bachot és balti szerzőket szólaltat meg október 2-án.

Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazene Alapítvány kuratóriumi elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatvanéves együttes tavaly újjáalakult. – Természetes volt, hogy a Zeneakadémiát kerestük meg a Mesterjáték tehetséggondozási program ötletével, amely egyedülálló lehetőséget biztosít az intézmény hallgatóinak. A program a tapasztalatok megszerzése mellett közös zeneakadémiai koncertet és külföldi turnét is ígér – hangsúlyozta Körmendy-Ékes Judit. Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője hozzátette: a Mesterjátékban tizenöt 20 és 23 év közötti kiválasztott zeneakadémiai diák szerezhet tapasztalatot zenekari játékban.

A Zeneakadémia hangversenyei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.

Borítókép: Körmendy-Ékes Judit, Vigh Andrea, Várdai István, Csonka András a sajtótájékoztatón. Fotó: Zeneakadémia/Fazekas István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.