A zene és kulturális összetartozásunk lélekemelő ereje

Hetedik alkalommal rendezik meg idén Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. Koncerttermekben, templomokban, szabadtéri helyszíneken csendül fel J. S. Bach lélekemelő zenéje. A fesztivál keretében a napokban két koncertet is adott a Felvidéken a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. Az ingyenes program Dunaszerdahelyen, a református templomban és a nagymegyeri zeneiskola koncerttermében is hatalmas sikert aratott. Kovács Zalán Lászlóval, az együttes művészeti vezetőjével, a Bach Mindenkinek Fesztivál fesztiváligazgatójával beszélgettünk.

2021. 10. 18. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pontosan érezzük a fokozott lelki szükségleteket, és ahová hívnak, igyekszünk mindenhová elvinni a zene és kulturális összetartozásunk lélekemelő erejét  – mondta Kovács Zalán László.  – Nagy öröm számunkra, hogy a határon túli magyarsághoz is el tudtuk vinni a fesztivált, programokat és értéket adni számukra a zenén keresztül. Nagy öröm olyan közegben játszani, ahol a haza, a magyarság és az összetartozás ilyen mély tartalommal és érzelmekkel bír. Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren két egymást követő nap volt fellépésünk. Mi is Bach zenéjére építünk, mint a fesztivál többi résztvevője, de Bach még nem ismerhette a hangszereink mai formáját, ezért számos átirathoz kell fordulnunk, hogy a koncertet fel tudjuk építeni – emelte ki a művészeti vezető.

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes 1998-ban alakult Budapesten Kovács Zalán László művészeti vezető irányításával. A klasszikus rézfúvóskvintett-irodalom mellett saját átirataik, valamint számukra komponált darabok tarkítják széles repertoárjukat. Alakulásuk óta évente közel száz fellépésük alkalmával játszottak Magyarország legjelentősebb koncert- és rendezvényhelyszínein, illetve szerte Európában. 

Kérésünkre az idei  fesztiválról és jövőbeli terveikről is beszélt Kovács Zalán László. Elmondta, hogy a fesztivál idén három részre tagolódott. Az első online valósult meg tavasszal, március 16-val kezdődően, a fesztivál normál idejében. Nyáron már voltak szabadtéri eseményeik, ősszel pedig zárt térbe is sikerült a fesztivált bevinni. A fesztivál programjai az adventi időszakig tartanak. 

– Már készülünk a jövő márciusi, hagyományosan a nagy zeneszerző születésnapja körüli napokban megrendezendő újabb fesztiválnyitányra és fő eseményekre. Abban reménykedünk, hogy úgy tudunk programokat létrehozni, mint 2019-ben, és találkozhatunk a közönséggel. Ha ez sikerül, akkor egyrészt Budapesten, a kiemelkedő koncerthelyszíneken készüljetünk a fesztiválra, emellett  országszerte számos településre szeretnénk újra eljutni, és reméljük, a határon túlra is minél több helyre el tudunk jutni. Tavaly a kezdésünk előtt öt nappal léptek életbe a korlátozó intézkedések. Akkor 125 településen hatszáz programot szerveztünk meg. Innen szeretnénk folytatni a következő évünket. Arra készülünk, hogy továbbra is ingyenesen, több száz fős koncerttermekben és szabad téren, templomokban és iskolákban, az egész Kárpát-medencében mindenki számára elérhetően jelen legyen Johann Sebastian Bach ezer dallamával a zene és összetartozásunk öröme  – zárta nyilatkozatát a fesztiváligazgató.

Borítókép: A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes és Görözdi Zsolt református lelkész a dunaszerdahelyi református templomban (balról jobbra: Ambrus Szabolcs, Kasza Mónika, Görözdi Zsolt, Kovács Zalán László, Kolozsvári Erik, Vass Tibor). Fotó forrása: Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.