időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo

Öt székelyföldi múzeum csatlakozott a Néprajzi Múzeum digitalizációs mintaprojektjéhez

Magyar Nemzet
2021.10.18. 21:00
Öt székelyföldi múzeum csatlakozott a Néprajzi Múzeum digitalizációs mintaprojektjéhez

Mától folytatódik az a határokon átnyúló projekt, amely a magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisának létrehozására irányul. Egy héten keresztül Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumban és Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton Múzeumban kezdik el a néprajzi tartalmak digitális fejlesztését a budapesti Néprajzi Múzeum munkatársai.

A székelyföldi múzeumok jelenleg nem rendelkeznek olyan komplex nyilvántartó rendszerekkel, amelyek alkalmasak a digitalizált tartalmak tárolására, magyar nyelvű, online megjelenítésére, így leszűkül az általuk őrzött kulturális javak megismerhetősége és kutathatósága. 

A Néprajzi Múzeumban ugyanakkor több évtizede zajlik az a tudatos munka, amelynek eredményeként országosan az egyik legnagyobb és legteljesebb integrált múzeumszakmai digitális adatbázissal rendelkezik az intézmény. A szakmai tudás mellé sikerült megteremteni azokat a technikai feltételeket, amelyek lehetőséget biztosítanak a kompetenciafeladat akár határon túli kiterjesztéséhez is. 

A nemzeti összetartozás éve jegyében a Néprajzi Múzeum munkatársai „a néprajzi muzeológia területén keletkezett digitális tartalmak fejlesztése és koordinálása” elnevezésű országos kompetenciafeladatuk, valamint kultúrstratégiai szerepkörük kapcsán egy olyan mintaprojektet dolgoztak ki, amelynek célja a teljes magyar nyelvterület néprajzi tartalmú kulturális örökségének a számbavétele, bemutatása.

A mintaprojekthez öt székelyföldi múzeum csatlakozott: a Csíki Székely Múzeum – Csíkszereda, a Haáz Rezső Múzeum – Székelyudvarhely, a Székely Nemzeti Múzeum – Sepsiszentgyörgy, a Tarisznyás Márton Múzeum – Gyergyószentmiklós, a Maros Megyei Múzeum - Marosvásárhely. Ahhoz, hogy az együttműködésben szereplő intézmények mielőbb rendelkezzenek korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással, a Néprajzi Múzeum szakemberei komplex, öt pilléren nyugvó feladatrendszert dolgoztak ki. A kezdeti felmérést adatbázis-építés, digitalizálás, majd archiválás követi, de az utógondozásra is figyelmet fordítanak. 

A Néprajzi Múzeum a mintaprojekt keretrendszerében saját eszközparkját felhasználva mobilstúdiót épít a helyszíneken, helyben oldva meg ezzel a digitalizálás folyamatát. A felszerelés mellett szakmai oktatással, gyakorlati workshopokon készítik fel a digitalizálás munkálataira az erdélyi kollégákat. A felépített ideiglenes digitalizáló állomás először Sepsiszentgyörgyön, majd Csíkszeredán teljesített szolgálatot. Idén októberben Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen párhuzamosan zajlik majd a munka Odler Zsolt projektvezető, Garai Edit és Sarnyai Krisztina fotósok segítségével: a Néprajzi Múzeum célja, hogy közös erőfeszítés eredményeként ötszáz műtárgyat töltsenek fel digitalizálás után az adatbázisba a szükséges metaadatokkal. 

A magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisban történő elérhetősége a nemzeti kulturális örökség megőrzésének kiemelt jelentőségű eredménye lehet. 

(Borítóképen a Néprajzi Múzeum látványterve. Forrás: Liget Budapest)