időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo
A pandémia után a legnagyobb kihívás, hogy a közönséget újra bevonzzák a színházba

Helyreállt a színjátszás rendje

Magyar Nemzet
2022.05.03. 18:30 2022.05.05. 09:57
Helyreállt a színjátszás rendje

Újraindultak a színházak, és már a jövő évadot hirdetik meg – hangzott el a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Színházban megrendezett eseményen a húsz éve alakult egyesület tagjai az elmúlt évek tapasztalatairól, a színházak számára is megterhelő járványidőszakról, a színházszakmai változásokról, trendekről, finanszírozási kérdésekről beszéltek.

Oberfrank Pál, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott: a pandémia után a legnagyobb kihívás számukra, hogy a közönséget újra bevonzzák a színházba. Egyebek mellett beszélt a Lázár Ervin-programról is, amely minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

Elmondta, hogy a vidéki színházakban komoly munka folyik, rangos előadásokat hoznak létre, s ennek biztosítékát a kiegyensúlyozott finanszírozási háttér adja. A taotámogatások kivezetése után kialakított új többlettámogatási rendszer stabilabb forrást biztosít a színházaknak. Hangsúlyozta, hogy az állam a helyi önkormányzatokkal megállapodott a színházak közös működtetéséről és annak feltételeiről 2024-ig, így a következő időszak tervezhetővé vált az igazgatók számára. Kiemelte, hogy az utóbbi időszakban összesen 26 százalékos bérfejlesztés történt a színházakban, és megvalósult több vidéki színház rekonstrukciója is. Felidézte, hogy a pandémia alatt zajló Köszönjük, Magyarország! program után a háború áldozatainak megsegítésére, Ukrajnából érkezett társulatok vendéglátására is kaptak támogatást.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója a sajtótájékoztatón egyedülállónak nevezte a magyarországi vidéki színházi struktúrát. Mint mondta, állandó társulattal rendelkező színházakról van szó, amelyek masszív alapjai a színházi életnek. Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója – aki az elmúlt időszak kiemelten fontos pillanataként beszélt a kecskeméti teátrum nemzeti színházzá minősítéséről – hangsúlyozta, hogy a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai között nagyon szoros az együttműködés, és azért dolgoznak, hogy a vidéki színházakban dolgozó tehetségeket is elismertessék.

Oberfrank Pál ezzel kapcsolatban elmondta, hogy  szeretnének létrehozni egy díjat a vidéki színjátszás nagy alakjai számára, hiszen vidéken is óriási életpályák vannak, a háttérszakmákban is. 


Borítókép: Oberfrank Pál (Fotó: MH/Hegedüs Róbert)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.