időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
Domborművet avattak Bujtor István tiszteletére Tihanyban

A szabadtéri színpad őrzi a színész emlékét

Magyar Nemzet
2022.07.03. 07:11 2022.07.03. 07:50
A szabadtéri színpad őrzi a színész emlékét

Bujtor István rengeteg filmben játszott feledhetetlen szerepet, Tihanyhoz és a Balatonhoz azonban minden bizonnyal legerősebben A Pogány Madonna köti. Vagyis kötötte eddig, hiszen pénteken, a művész születésének nyolcvanadik évfordulóján domborművet avattak tiszteletére a tihanyi szabadtéri színpadnál.

Az avatás alkalmával Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter méltatta a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer tehetségét, felidézve személyes kapcsolatát a művésszel. Leszögezte: megtiszteltetés a művészre emlékezni, aki polgár volt, aki a családi házból hozott jólneveltségét, tehetségét, virtusát és készségeit az életörömben bontakoztatta ki. 
Bujtor István olyan ember volt, akit nem a kor tett naggyá, hanem ő tette naggyá a kort. Az élet számos területén biztosította a hírnevét, a kedveltségét, a népszerűségét, és mindenhol a legmagasabb színvonalon mutatta fel a saját személyiségét – hangsúlyozta a miniszter.
Kontrát Károly országgyűlési képviselő elsősorban a szabadtéri színpad gazdag kínálatát, a helyiek és a színpad kapcsolatát hangsúlyozta, rámutatva, mennyire kötődött a színész a vidékhez. 
Bujtor István szerette a Balatont, Tihanyt, a balatoni embereket, akik szintén szerették őt. Ezt jelzi a mostani alkalom: az emlékére történő domborműavatás. A művészt tiszteljük, ma is velünk van – fogalmazott.
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ugyancsak felidézte Bujtorral kapcsolatos emlékeit. Filmjeiről is beszélt, amelyeket gyermekként is látott. Azt mondta, korosztályi élményt adott a Sándor Mátyás-sorozat.
Meghatározó volt és hozzátartozott az életünkhöz, amit Bujtor István a filmvásznon, illetve a televízió képernyőn ránk hagyott– fogalmazott, majd szerencsésnek nevezte magát amiatt, hogy láthatta a művészt színpadon, találkozott az édesanyjával, és barátságban áll Judittal, az özvegyével. A főigazgató méltatta az összefogással létrejött alkotást: Béres János szobrászművész munkáját. Majd rámutatott, fontos lenne, hogy a szabadtéri színpad és a tihanyi kulturális fejlesztések részesei legyenek a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális főváros projektnek. 
A művészre felesége, Bujtor Judit és Tósoki Imre, Tihany polgármestere is emlékezett, majd leleplezték a nemzeti színű szalaggal átkötött bronz domborművet, amely a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Levendula Színpad Kft. együttműködésével jöhetett létre.  

Borítókép: Navracsics Tibor, L. Simon László és Bujtor Judit, Bujtor István domborművének avatásán (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.