Hajlított, hullámos porceláncsodák

Különleges kerámiákat sorakoztat fel a Meteoritok és egyéb költemények című kiállítás a Pesti Vigadó földszinti kiállítóterében. Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikus jubileumi tárlata egyfajta összegzés, amely az életmű gazdagságát tárja elénk, s amely elképzelhetetlen az alkotótársak munkái nélkül.

2022. 07. 21. 7:30
null
Geszler Mária Kiállitása. 20220518 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Műhelyem ablakából kinézve, az évszakok változását figyelve, a szemben lévő park fáit csodálva azt képzelem, hogy egy sudár fa vagyok, aki a magasba törekszik…” – írja a Női vonal című impozáns katalógusban a zeneművészeket nevelő családban született Geszler Mária Garzuly, aki az Iparművészeti Főiskola kerámia tanszékén diplomázott 1965-ben, mestere Csekovszky Árpád volt. 

A kerámiaművészet csínját-bínját gyakorlati évei és többek között Grúziá­ban, Örményországban, 

Üzbegisztánban tett felfedező utazásai alatt tanulta meg. A Magyarszombatfai Kerámia­gyár tervezőjeként is dolgozott, 1966-tól Szombathelyen él és alkot. Itt születnek többek között hajlított, gyűrt, szaggatott porceláncsodái, amelyeket a Meteoritok és egyéb költemények tárlaton vehetünk közelebbről szemügyre.
Amint belépünk a kiállítótérbe, a légiesség szó jut eszünkbe, amely minden falra függesztett porcelánról visszaköszön. Emellett a keleti kultúra és művészet lenyomata, valamint a fotográfia szeretete is ott van néhány alkotásán. Látunk kankalinokkal, rózsával, íriszekkel, virágos fúrótoronnyal, magányos paddal, gésával díszített munkákat, s az egyik hullámos kerámián feltűnik maga a művész is. 

Az 1982-ben készült Önarckép érdekessége, hogy a kétdimenziós fotográfia háromdimenziós „térivé” válik. 

Geszler Mária Garzuly alkotásai valósággal körbeölelik a teret, míg középen a kerámiatálak és a Meteorit sorozat darabjai tűnnek fel. De plasztikák, szoborszerű portrévázlatok is helyet kaptak a kiállítás anyagában, amelyet Strohner Márton kurátor állított össze.
Geszler Mária Garzuly rendkívül látványos munkái mellett más művészek alkotásait is láthatjuk. Ugyanis 

a jubileumi kiállításra nyolc fiatalabb kollégáját hívta meg az alkotó. 

Szabó Ádám Csaba munkáiban az épített környezet perfekciója és a benne a művészet segítségével előidézett zavarok kapcsolatára fókuszál. Dobány Sándor Mozgás című alkotása a forma és a funkció határait feszegeti, míg Kemény Péter munkáiban, köztük az itt látható vázái­ban a távol-keleti szemléletet és a kerámiá­ról való gondolkodás iránti tiszteletet egyfajta saját nyelven kívánja kifejezni. Fusz György Gyűrű sorozatából kettőt is láthatunk, míg Strohner Márton tervezőművész modern-minimalista tárgyai elkészítéséhez klasszikus európai porcelángyártási hagyományokon alapuló technikát használ fel, s ezeket kívánja megfeleltetni korunk minőségi­elvárás-rendszerének, így teremtve kapcsolatot tradicionális és modern között. Ezt az alkotói filozófiát tükrözi kiállított vázája is. Karsai Zsófia műveit átjárónak szánja a lecsendesülés felé, jó példa erre a kiállításon bemutatott Remény című plasztikája. Kungl György gondolatainak tárgyiasult formáit hozza létre, a tárlaton helyet kapott Lustaság című szobor pedig egyfajta tükröt tart elénk. A szakralitást Geszler Mária Garzuly Tövis Haza – hommage á Buda Ferenc alkotása mellett Kontor Enikő szakrális edénye jeleníti meg a kiállításon.


A tavaly nyolcvanadik életévét betöltő Geszler Mária Garzuly azt vallja, hogy a kultúra egy folytonosan, önmagába visszaforduló folyamat, a művészetben nincs evolúció, korok változnak, a történelem kereke forog, de az emberi érzések, sorsok, gondolatok örök érvényűek. A Pesti Vigadóban július ­24-ig megtekinthető különleges kerámiák pedig időtlenek.

Borítókép: A Vigadó kiállítása (Fotó: Bach Máré)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.