időjárás 15°C Helga 2023. október 3.
logo
A 36. Mesterségek ünnepe díszvendége Dél-Korea

A hagyomány éltetése

Lengyel Emese
2022.08.20. 14:42 2022.08.20. 15:12
A hagyomány éltetése

A Mesterségek ünnepe a Kárpát-medencei kézművesség legnagyobb összejövetele, ami idén már 36. alkalommal várja az érdeklődőket az augusztus 20-ai ünnepségsorozat részeként a budai Várban. A ma délelőtti ünnepélyes megnyitón V. Németh Zsolt, a magyar életmódot és nemzeti értékeinket védő miniszteri biztos; Park Cshul Min a 2022-es díszvendég ország, a Dél-koreai Köztársaság budapesti nagykövete; valamint a Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületének Szövetsége elnök asszonya.

Elsőként V. Németh Zsolt, a magyar életmódot és nemzeti értékeinket védő miniszteri biztos köszöntötte a vendégeket és a közönséget. 

Itt nem csak a jó boltot lehet csinálni, itt nem csak a színes és változatos színpadi programokat lehet élvezni, itt találkozások vannak: vevő és árus között, mester és mester, szakma és szakma között, régi barátok és új ismerősök között. Mi mind úgy jövünk ide, hogy a megszokott közeg mindig tartogat valami újat is.

Fotó: Havran Zoltán

Az idei Mesterségek ünnepe díszvendége a Dél-koreai Köztársaság, ami – V. Németh Zsolt szavaival élve – az európai földön különlegesnek, egzotikumnak számít. Az ünnepélyes megnyitón a vendégország budapesti nagykövete, Park Cshul Min is üdvözölte a megjelent érdeklődőket.

Nagyon megtisztelő részt venni Európa legnagyobb, harmincöt éves múltra visszatekintő, évről évre fejlődő népi örökség fesztiválján.

Fotó: Havran Zoltán

A nagykövet a két állam közös történetére is kitért, elmondta, hogy e kapcsolat százharminc évre nyúlik vissza, idén van a hidegháború utáni diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincharmadik és a Koreai Kulturális Központ megalakulásának tizedik évfordulója is.

Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületének Szövetsége (NESZ) elnöke beszédét múltidézéssel kezdte, hangsúlyozta, hogy 1982-ben indult útjára ez a szakmai szervezet, tehát a NESZ idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját. Majd hozzátette: 

Ekkortájt még nem voltak civil szerveztek, de ez a kis csapat áttörte a falat és megszervezte önmagát. Az akkori hatalom figyelt bennünket, de nem akadályozta a munkánkat, mert a minisztériumban dolgozó szakemberek érezték, hogy nemes célt szolgál a munkánk. A megalakulást követő negyedik évben, 1986-ban, a Várban, a Tóth Árpád sétányon megrendeztük az első Mesterségek ünnepét.

 Az államalapítás ünnepén Szent István királyunkat, nemzetünk megmaradását, s az új kenyeret ünnepeljük, melyről Pál Miklósné szintén megemlékezett: 

Ünnepeljük az új kenyeret, mely az élet táplálója, melybe benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés ereje és az élet körforgása. A magyar paraszti társadalom a kenyérben saját munkájában gyümölcsét és Istennek áldott adományát érzékelte. S mi ennek a társadalmi rétegnek a kultúráját éltetjük és visszük tovább.

A 36. Mesterségek ünnepe fókuszába idén a faművesség került, s az esős idő ellenére is érdemes kilátogatni a Szentháromság téri nagyszínpadhoz, valamint körülnézni a Tóth Árpád sétány–Zsolnay kút–Folkkocsma helyszíneken is.

A programokról ITT tájékozódhatnak.

Borítókép: Esőben is sok érdeklődőt vonzott a Mesterségek ünnepe (Fotó: Havran Zoltán) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.