A csendtől a lélegzetig

A csendtől a lélegzetig címmel nyílt kiállítása Mireille Vautier francia képzőművésznek október 28-án a Műcsarnokban. A művésznő pályája elején illusztrátorként dolgozott, negyven gyerekkönyvhöz készített rajzokat, miközben folyamatosan dolgozott saját képzőművészeti munkáin. 1988-tól számos kiállításon mutatta be papír-, üveg- vagy hímzett alkotásait Franciaországban és az Egyesült Államokban. A most nyílt budapesti kiállítás kulcsgondolata a mozdulatlantól az élőig vezető út érzékletes bemutatása természetes és mesterséges anyagok variálásával, tárgyak, videók, hangok összefűzésével.

Magyar Nemzet
2022. 10. 28. 17:38
null
Forrás: ouest-france.fr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Műcsarnok három termében látható alkotásokra úgy is tekinthetünk, mint a művész szeretett tárgyának, a könyvnek rituális átlényegüléseire – fogalmaz a kiállítás sajtóanyaga. A vonalból fonál vagy eleven alakzatokba tekeredő fűzfavessző lesz, a könyv lapjaiból műanyag, a nyomdafestékből tinta, tus, máskor tiszta víz, a sorok ritmusa pedig hanggá alakul. A változékony, egymásba átalakuló formák és anyagok az időt is nélkülözhetetlen részévé teszik a művek létének. 

Az anyagminőségek segítenek megrajzolnom az emlékezet és az idő mását. A dolgok súlyáról és rezgéseikről beszélek

– írta a művész a kiállításra készülve.
A kiállítás kulcsgondolata a mozdulatlantól az élőig vezető út érzékletes bemutatása különböző technikájú művek segítségével, természetes és mesterséges anyagok variálásával, tárgyak, videók, hangok összefűzésével. 

 


A természet fogalma, mint az embert körülvevő fizikai környezet kitágul: az állandó változás, születés és átalakulás poétikus körforgásává. Ehhez illeszkedik a témafelvetésre használt szókészlet: élő, mesterséges, légző és néma anyag, szál-fonál, idő, csend, lehelet, neszek, légzés, hangzás…
A művésznő többféle irányból merít: többek között Goya alkotásai, a német expresszionizmus, az afrikai, az ázsiai és az óceániai művészet a főbb inspirációs forrásai. 
A tárlat a Budapesti Francia Intézettel való együttműködésben valósul meg. Kurátor: Tulipán Zsuzsanna. A kiállítás január 8-ig lesz megtekinthető.

Borítókép: Mireille Vautier „japán órái” között egy franciaországi kiállítson (Fotó:ouest-france.fr)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.