Megtartották a Toldi díszbemutatóját az Urániában

Szombat este mutatták be a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó munkáját, a Toldi című egész estés animációs filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseményen részt vett Áder János volt köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. A film Jankovics Marcell születésnapja előtti napon, október 20-án kerül a magyar mozikba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 16. 14:01
KOSZTICSÁK Szilárd; MIKULÁS Ferenc; JANKOVICS Marcell;   VASHEGYI György;    DÖMÖTÖR Csaba;  RUBOVSZKY Éva
Jankovics Marcell Toldi című egész estés animációs filmjének díszbemutatója Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke a díszbemutatón hangsúlyozta: Jankovics Marcell életműve, univerzuma egészen páratlan, munkájával olyan értéket teremtett, amely nemcsak nekünk, magyaroknak, de az egész világban érvényes és értékes.

Legutóbb tizenegy évvel ezelőtt, 2011-ben mutatták be Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét. 

A kormánybiztos szerint az alkotó életművének méltó lezárása a Toldi-sorozat és mozifilm. 

Mint kiemelte, Jankovics Marcell az animáció határtalan lehetőségeit felhasználva hozta létre műveit, amelyekben keveredik a mozgókép, az irodalom, hagyomány, értékőrzés és értékteremtés. Jankovics Marcell legnagyobb zsenialitása stílusa és egyéni látásmódja mellett az, hogy széles közönség számára tudott alkotni és közben nem kötött kompromisszumokat a művészet területén.

Káel Csaba kitért arra is, hogy az NFI elkötelezett a Jankovics-életmű ápolása és közzététele mellett. Legjelentősebb alkotásai teljeskörűen felújítva érhetők el az intézet Filmio nevű streamingoldalán.

KOSZTICSÁK Szilárd; KÁEL Csaba; JANKOVICS Marcell;  VASHEGYI György;   DÖMÖTÖR Csaba;  MIKULÁS Ferenc
Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díszbemutatón. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója arról beszélt, hogy Áder János korábbi köztársasági elnök kezdeményezésére az Arany János-emlékév alkalmából jött az ötlet kezdetben a Toldi-sorozat, majd az egész estés filmváltozat megvalósítására. Rendezőnek a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcellt kérték fel. A Toldi mozifilm társrendezője Csákovics Lajos, zeneszerzője Selmeczi György volt. 

A rendkívüli igényességgel megalkotott mozifilm a Kecskemétfilm száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredményeként, az NFI, a Magyar Nemzeti Bank és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával jött létre.

A díszbemutatón elhangzott: a film Jankovics Marcell születésnapja előtti napon, október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.

A bemutató után Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a közmédiának nyilatkozva elmondta: az Arany János-emlékév kapcsán írtak ki pályázatot Arany János műveinek feldolgozására, amelyet a Kecskemétfilm nyert egy Toldi-rajzfilmsorozattal. A vezérigazgató megemlékezett Jankovics Marcellról, a film rendezőjéről és a karakterek kitalálójáról, akinek ez volt az utolsó alkotása.

Papp Dániel fontosnak nevezte a Toldit, mert sok év után az első olyan animációs mű, amelyet a közmédia gyártatni tudott és műsorra is tűz. 

Úgy fogalmazott: a Kecskemétfilm stúdióval kiváló az MTVA kapcsolata, korábban a Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók kapcsán is együttműködtek már, ez garanciát nyújt a minőségre.

A film csütörtöki mozipremierjét követően pénteken a Duna csatornán sugározzák majd az animáció Repül a nehéz kő című werkfilmjét, a teljes filmet pedig a mozivetítést követően tűzik műsorra.

Áder János korábbi köztársasági elnök fantasztikusnak nevezte a fimet. A közmédiának nyilatkozva azt mondta: már amikor először látta Jankovics Marcell figuraterveit és az első három éneket, biztos volt abban, hogy jó lesz. Megérte várni a mozifilm változat elkészülésére, sok további „apró finomsággal” gazdagították az alkotók a filmet az első változathoz képest – biztatta a közönséget arra, hogy nézzék meg Jankovics Marcell utolsó filmjét.

KÖVÉR László; MIKULÁS Ferenc; KÁEL Csaba; DÖMÖTÖR Csaba; JANKOVICS Marcell
Káel Csaba, Kövér László és Mikulás Ferenc az eseményen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János úgy vélekedett, hogy Arany János Toldija, Jankovics Marcell képi leleménye és a zene összeérett, fantasztikus élmény.

Felidézte: az Arany János Emlékbizottság – amelynek elnökeként is tevékenykedett – sok jó ötletet támogatott, de a koronát a programok tetejére a Toldiból készült rajzfilm teszi fel.

Áder János szerint mivel vizualizált világban élünk, képi segítséggel még jobban be tudják majd fogadni az Arany János által írt szöveget a fiatalok, ami a mű és a film népszerűségét is növelheti.

Emlékeztetett: tizenegy éve nem mutattak be magyar rajzfilmet moziban, de a magyar rajzfilmes kultúra és hagyomány, valamint az alkotók tehetsége garancia arra, hogy évente, kétévente újabb és újabb egész estés mozirajzfilmek születhessenek.

Borítókép: A Toldi című egész estés animációs film díszbemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.