Arany és Toldi a moziban

Az Arany János elbeszélő költeményéből készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű. A Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a mozikba a Kecskemétfilm és a Mozinet forgalmazásában.

2022. 10. 11. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, / Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta”– halljuk Arany János klasszikus sorait Széles Tamás tolmácsolásában Jankovics Marcell Toldi című mozifilmjének első kockáit nézve. Ismerjük az elbeszélő költeményt, idézzük is olykor kultikus sorait, mégis azt érezhetjük, hogy most értjük meg igazán a művet: amire eddig nem figyeltünk fel, most a helyére kerül.

Arany János elbeszélő költeményének animációs feldolgozása, Jankovics Marcell utolsó alkotása a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm alkotóinak több mint háromévnyi munkája. A mozifilmet megelőző nagyszabású animációs sorozatot tavaly a közmédiában mutatták be. 

Az Arany János költeményét szöveghűen vászonra ültető film történelmi hitelességgel ábrázolja a középkori Magyarországot, középpontjában Toldi Miklóssal, akinek történetén keresztül a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket. Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. 

Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk az irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó bátyjával való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a magyar puszta, a lápvidék és a lovagi világ is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért. Narrátornak magát a szerzőt, Arany Jánost választották az alkotók.

 

A film a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás. A film támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Nemzeti Bank és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, az élete nyolcvanadik évében elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egész estés Toldi.

Borítókép: jelenet a filmből (Fotó: Mozinet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.