Kiút az online jogdíjak útvesztőjéből

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az elmúlt évtizedekben radikálisan megváltoztak a zenefogyasztási szokások, köszönhetően többek között annak, hogy mára meghatározó online platformok jelentek meg. Az Artisjus Egyesület megbízta a francia Sacemet, Európa legnagyobb zenei közös jogkezelőjét azzal, hogy 2023 januárjától képviselje a magyar zenei repertoárt a nagy online streamingszolgáltatóknál. E megállapodás révén az Artisjus által képviselt magyar dalszerzők az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják majd online elhangzásaik után, ráadásul jóval gyorsabban is juthatnak hozzá ehhez a bevételhez, mint korábban.

Magyar Nemzet
2022. 11. 11. 12:58
Victor Máté
Budapest, 2012. február 20. Victor Máté zeneszerző, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület új elnöke áll a szervezet budapesti székháza előtt. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Eddig az Artisjus minden jogkezelési feladatot önállóan végzett, a jogdíjak beszedésétől a felosztásokig. A nemzetközi streamingszolgáltatók növekvő száma, globális erejük és az általuk szolgáltatott adatok mennyisége miatt ma már hatékonyabb és fenntarthatóbb, ha ennek a feladatnak a jelentős részét egy olyan partnerre bízzuk, aki az évek során a világ egyik legjobbjává vált

 – mondta a megállapodással kapcsolatban tegnap délelőtt Szinger András, az Artisjus főigazgatója.
– Eközben a magyar zenei repertoár nyilvántartásba vétele, dokumentálása és azonosítása továbbra is az Artisjus felelőssége marad. Biztos vagyok benne, hogy a magyar repertoár online elhangzásainak jogosítása a lehető legjobb kezekbe kerül – tette hozzá.
 

A digitális jogok kezelésének szakértőjeként a Sacem multiterritoriális jogosítást végez, valamint a streamingszolgáltatásokból származó hatalmas mennyiségű adatot innovatív technológiai eszközökkel dolgozza fel. 

Az Artisjus mellett az Egyesült Államok (ASCAP), Dél-Korea (KOMCA) és Kanada (SOCAN) közös jogkezelő szervezetei, valamint a globális zeneműkiadók is a Sacemet bízták meg azzal, hogy engedélyezze és feldolgozza az általuk képviselt zenei művek online elhangzásait.
A megállapodás eredményeként az Artisjus által képviselt magyar szerzők ugyanolyan előnyös helyzetbe kerülnek, mint a világ legsikeresebb dalszerzői. Továbbá az elérhető legmagasabb jogdíjösszeghez juthatnak hozzá a nemzetközileg is gyorsnak számító negyedéves elszámolásban, s emellett könnyen nyomon követhetik elhangzásaikat az átlátható adatszolgáltatások miatt. 
 

Az Artisjus továbbra is aktív résztvevője marad a folyamatnak, a 2023 előtti elhangzásokat továbbra is a szerzői egyesület dolgozza fel folyamatosan. A jövőbeni elhangzások esetében szintén az Artisjus munkatársai fogják a magyar művek adatainak pontos és részletes nyilvántartását biztosítani, valamint kiegészítő manuális azonosítási munkával fogják segíteni az automatizált munkafolyamatokat.

A gyorsabb és pontosabb elszámoláson túl az Artisjushoz tartozó magyar szerzők számára a gyakorlatban mindez nem jelent változást. Továbbra is az Artisjus marad hivatalosan a jogkezelőjük, az új dalaikat is az eddig megszokott módon az Artisjusnál regisztrálják majd, és online jogdíjaik tekintetében is minden információt egy helyen, az Artisjus online portálján ismerhetnek meg.  

A most létrejött partnerség tökéletesen szemlélteti, milyen ereje van a közös jogkezelésnek. A jogtulajdonosok, azaz a szerzők érdekében egyesítjük erőforrásainkat, megosztjuk a feladatokat, az eszközöket és a bevált gyakorlatokat 

– hangsúlyozta Cécile Rap-Veber, a Sacem vezérigazgatója.

Borítókép: Az Artisjus által képviselt magyar dalszerzők az elérhető legmagasabb összegű jogdíjat kapják Fotó: Mohai Balázs MTI/MTVA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.