Nagy sikerrel debütált az Egyesült Államokban az Emmy-díjas magyar filmproducer életrajzi kötete

A telt házas októberi magyarországi könyvbemutató után, a New York-i Liszt Intézet szervezésében az Egyesült Államokban is telt házzal mutatkozott be a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor életét feldolgozó A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet.

Forrás: Sajtóközlemény2022. 11. 11. 8:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i Magyar Főkonzulátus dísztermében Bűcs Bálint, a New York-i Liszt Intézet igazgatója nyitotta meg a Csupó Gábor legendás karrierjét feldolgozó, A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet bemutató rendezvényét. 

Köszöntőjében kiemelte, hogy nemcsak a Paramount Stúdiót alapító Zukor Adolf életében játszott meghatározó szerepet New York, de a város magyar közösségének olyan további ikonikus hollywoodi magyar filmalkotói is a tagjai voltak, mint a 20th Century Foxot alapító William Fox, a „Hollywood hercegeként ismert” Tony Curtis vagy éppen a My Fair Lady rendezéséért Oscar-díjjal elismert George Cukor.

Erre a gazdag hagyományra alapozva szervezte meg a New York-i Liszt Intézet könyvbemutató rendezvényét, melyen a szerzőkön kívül az est kiemelt vendége maga Csupó Gábor volt.

„Az én tehetségem abban állt, hogy megláttam másokban a tehetséget, és stúdióvezetőként is mindig az új, friss, európai szemléletet kerestem és képviseltem. 

A Simpson család világsikeréhez kellett, hogy jókor legyünk jó helyen, de az is fontos volt, hogy mertünk mást csinálni, mint ami a megszokott volt. 

A sárga-kék karakterterveimtől például eleinte még a show producerének a haja is rendesen égnek állt.” – nyilatkozta sikerei kapcsán az ötszörös Emmy-díjas magyar producer, rendező, akinek a nevéhez olyan ikonikus alkotások fűződnek, mint A Simpson család, a Fecsegő tipegők, vagy a Híd Terabithia földjére.

A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet a Magyar filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas Kollarik Tamás filmalkotó és a Magyar Mozgókép-díjas Takó Sándor, a FilmHungary vezetője, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnökének közös alkotása. 

A szerzők több mint három évig dolgoztak a köteten, Csupó mellett tucatnyi amerikai és magyar szakemberrel készítettek interjúkat, és felhasználva korábbi kutatásaikat filmtörténeti kontextusba is helyezték Csupó életművét. 

A könyv a Magyarok Hollywoodban hiánypótló sorozat következő darabjaként jelent meg. 

Kiadója a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Kutatóintézete és a FilmHungary.

Takó Sándor, a könyv egyik szerzője a bemutatón kiemelte, egy álma vált valóra azzal, hogy gyermekkori meséinek alkotójával dolgozhatott együtt, akinek könyve az immáron féltucat életművet magába foglaló Magyarok Hollywoodban sorozat számára egyik legkedvesebb darabja. 

Takó megjegyezte, hogy Kollarik Tamással évek óta dolgoznak a hollywoodi magyar életművek hazahozatalával irodalmi, zenei, filmes műfajokon keresztül, amelyben olyan kiemelt partnerek támogatják a munkájukat, mint a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Filmintézet, vagy a Petőfi Irodalmi Ügynökség.

„Csupó Gábor neve ott van, és már örökre ott lesz a legsikeresebb hollywoodi magyarok listáján. Művei és önmaga is popkulturális ikonná vált, aki csupán önmaga tehetségének köszönheti a sikereit, és mindvégig megmaradt magyar és európai alkotónak. Élete jó például szolgál a magyarságnak határon innen és határon túl egyaránt”. – nyilatkozta Kollarik Tamás, a kötet másik szerzője.

Az alkotók bejelentették, hogy a kötet angol nyelvű kiadásán jelenleg is dolgoznak, amelyet a New York-i Liszt Intézettel együttműködésben a jövő évben az amerikai közönségnek is be fognak mutatni.

Borítókép: Csupó Gábor könyvbemutatója

Fotók: Liszt Intézet New York

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.