A magánáhítat könyvei a középkor végén

Őszentsége Ferenc pápa magyarországi látogatásának tiszteletére kamarakiállítás nyílt tegnap A magánáhítat könyvei a középkor végén címmel az Országos Széchényi Könyvtárban. A tárlat a késő középkori Magyar Királyságban és tágabb környezetében magánáhítat céljára használt latin és népnyelvű kézírásos és nyomtatott könyvek különböző típusait mutatja be. A kiállítás megnyitóján részt vett Erdő Péter bíboros is.

Magyar Nemzet
2023. 04. 22. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállított hét kódex és egy nyomtatvány, valamint az ezeket kiegészítő, digitális eszközön hozzáférhető anyag segítségével bevezetik a látogatót a késő középkori imakönyvek színes világába. A kamarakiállítást a könyvtár egyik Corvina termének leválasztott részében rendezték be, amelyben hangulatát és méretét tekintve szinte magánkápolnában érezheti magát a belépő. A kiállítást Korondi Ágnes kurátor mutatta be. A megnyitón Erdő Péter bíboros köszöntőjében kiemelte: – A kereszténység nem más, mint kinyilatkoztatás, személyes vallási meggyőződés. A most megnyíló kiállítás személyes spirituális tapasztalást dokumentál – mondta Erdő Péter. 

Kódexkiállítás Ferenc pápa tiszteletére Fotó: Havran Zoltán

Rózsa Dávid főigazgató köszöntőjében megfogalmazta, hogy ima közben úgy közeledünk Istenhez, hogy közben megtaláljuk önmagunkat, és megéljük a csendet. Végül Sarbak Gábor, az ELKH–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője, a kiállítás kurátora nyitotta meg a kiállítást. Beszédében hangsúlyozta, hogy a részleteikben idézett, a falakon és a kijelzőn is megszemlélhető imaszövegek ma is változatlanul időszerűek, a nyílt szívű olvasót most is meg tudják szólítani.

Az időszaki kiállítás 2023. május 6-ig ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Borítókép: Erdő Péter bíboros (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.