Család-, állat- és bolygóbarát filmfesztivál Gödöllőn

Egy hónap múlva, május 19. és 21. között rendezik meg a gödöllői Grassalkovich-kastélyban a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált. Megújult koncepcióval várják a látogatókat Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén az edukáció és szórakoztatás jegyében. Idei fókusztéma a víz világa, a „vízhangok”. A család-, állat- és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit, ahol a filmek mellett a természet megörökítésével és annak megóvásával kapcsolatos szórakoztató és edukatív programokkal, workshopokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Munkatársunktól
2023. 04. 20. 18:22
Filmfesztivál
Fotó: Yann_Sochaczewski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatót tartottak ma, amelyen részt vett ifj. Vitray Tamás operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, a nemzetközi szekció zsűrielnöke és Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, a Kárpát-medencei szekció zsűrijének elnöke. A sajtótájékoztató moderátora Dudás Viktor filmszakértő volt. Az eseményen három rövid alkotást is levetítettek a fesztivál versenyprogramjából. 

filmfesztivál
A víz világa a filmfesztivál fókusztémája. Fotó: Dan Dinu

Erős a mezőny  

Ifj. Vitray Tamás elmondta, hogy 106 országból 1200 fölötti pályamunka érkezett, ezek közül az előzsűri 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre. Mint mondta, a fesztivál fő célja, hogy elérjék a fiatalokat és mozgósítsák őket a természetvédelem ügyében. Széll Antal kiemelte az idei filmes mezőny magas színvonalát. Hangsúlyozta, hogy a nevezett filmek több aktuális környezetvédelmi problémára is kitérnek, de az alkotók egyik fő témája a vizek állapota. Mint a szervezők kiemelték, az idei filmes mezőny rendkívül erős. Láthatják a résztvevők a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmjét, amely egy természetfotós mindennapjaiba ad betekintést, miközben a Yukon folyó körüli „fehér sivatag” élőlényeit örökíti meg. Látható majd a világsikert aratott Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski műve, amely egy állathotelként működő, Észak-Amerika délnyugati sivatagában élő, hatalmasra növő kaktuszfaj biodiverzitásban betöltött szerepét mutatja be. Christian Baumeister Vad Argentína című alkotása egy törékeny élőhely fenyegetettségére figyelmeztet, a fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu pedig szintén egy kiemelt vizes édenről tudósít Maros-ártér című munkájában. A folyószabályozások ártalmairól szól Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország a Körösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Végh Attila Erdő titkai című munkáját az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták; a film magyarországi bemutatóját Gödöllőn tartják. 

Mint kiemelték, a professzionális filmkészítők alkotásai mellett ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagyszámú rövid, de legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkát küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába. Az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a diákfotó-pályázatot, amelynek két kategóriájába április 30-ig még beküldhetők művek.

A filmfesztivál nem csak elgondolkodtató és természeti értékeket felvonultató mozgóképekkel várja látogatóit. Mint közleményükben írják, az idei fókusz, a már említett víz-hangok témáira építve izgalmas, jövőbelátó előadásokat, interakciókat, workshopokat is kínál, amelyek célja az edukáció és a szórakoztatás. E programok a kastély termeiben látogathatók. 

A Kékbolygó Klímavédelmi Alapítvány

A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok munkájáról ad képet, gyerekeknek és felnőtteknek a greenbox technika használatáról, az animáció készítésről és a filmezés egyéb titkairól. A Kék Bolygó Laborba érkezők az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség vizsgálattal. A Kék Bolygó Akvárium vizes tárlói a folyók, tavak, tengerek világát idézik. 

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet segítségével két ökoszisztémát vizsgálhatnak meg az érdeklődök, az egyik az ember által érintett, a másik mindenféle emberi behatástól mentes. A Kék Bolygó Media és Információs Központban az érdeklődők interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a vizek élővilágával, az árvizek következményeivel, a vízszennyezés hatásaival. A fesztivál díszvendége Észak-Macedónia, amelynek kultúrája, lakóinak életszemlélete érdekes tanulságokat hordoz és számos elemében megfogadható példával szolgál a magyaroknak is.  

Borítókép: A világsikert aratott Kaktusz Hotel (Fotó: Yan Sochaczewski) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.