Százezer megtekintés tűnt el a pápalátogatás hivatalos daláról pár óra alatt

Vizy Márton zeneszerző szombaton még büszkén jelentette be az M2 Petőfi TV-n, hogy a Camino, Krisztus a jövőnk nézettsége átlépte a 240 ezret a YouTube-on. Másnap viszont a pápalátogatás hivatalos dalán ez a szám 188 ezerre csökkent minden értesítés nélkül.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 14:03
pápalátogatás
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik napról a másikra hirtelen százezer fővel esett vissza a pápalátogatás hivatalos dalának nézettsége a YouTube-on, Vizy Márton zeneszerző többek között a dal fogadtatásáról és a YouTube értesítés nélküli eljárásáról is beszélt a 777blog.hu-nak, ezt szemlézte a vasarnap.hu.

pápalátogatás
Ferenc pápa Fotó: Kurucz Árpád

Mint elmondta:

Rendkívül méltatlannak és önkényesnek érzem azt, hogy a legnagyobb videómegosztó oldal még egy figyelmeztető üzenetet sem küld, egy laza mozdulattal az egyik pillanatról a másikra úgy dönt, hogy 100 ezer nézőt lehúz. Ez teljesen érthetetlen, és nagyon remélem, hogy semmilyen ideológiai megfontolás nincsen mögötte, mert az még fájdalmasabban érintene bennünket. Nyilván nem gyanúsítani akarok, az ártatlanság vélelme a YouTube-ot is megilleti, de nagyon ijesztőnek tartom, hogy a virtuális világban ez is megtörténhet.

– mondta el Vizy Márton hozzáfűzve, hogy a YouTube algoritmusai igyekszenek kiszűrni a vásárolt nézőket használó videókat, azonban teljesen valószerűtlennek tűnik, hogy bárki a dal kedvelői közül mesterségesen próbálta volna növelni a nézettséget.

Hangsúlyozta:
 

Olyan magas számról beszélünk, amely teljesen példátlan: egyetlen éjszaka alatt százezer megtekintésről van szó. Ehhez ipari módszerekkel kellett volna csalnia valakinek, de ilyen egészen biztosan nem történt.


Vizy Márton elmondta azt is, hogy a hozzászólásokkal kapcsolatban is gondjaik akadtak, szerinte a nagy nézettség egyaránt tudható be a pozitív fogadtatásnak és a kritikus megosztásoknak is. Miként fogalmazott:

Ha az ember egy jó dolgot hoz létre, akkor az hatással lesz az emberekre. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek minden nem tetszhet, mindig lesznek negatív vélemények. Teljesen törvényszerűnek tartom, hogy egy ilyen dal egyeseket irritál. Én azt tapasztaltam, hogy egy jelentős tömeg a politikát akarja belelátni ebbe az egészbe, ezért szinte belehallgatás nélkül szólja le – teljesen alaptalanul, mert ez egy alulról jövő, politikamentes kezdeményezés. A negatív hangok másik része spirituális, hiszen van egy szellemi harc a világban, ezt kár lenne tagadni. Akik Istentől tudatosan elfordultak, azokat irritál egy ilyen dal, és nem is tudnak szó nélkül mellette elmenni. Annak mindig van egy oka, ha az ember nem csak negligál egy neki nem tetsző dalt, hanem még virtuálisan bele is rúg egyet.

 

A zeneszerző azt is elárulta, hogy az előadókat nagyjából ő választotta ki, kiemelt szempont volt számára, hogy olyan énekeseket keressen, akikről tudni, hogy ez a téma fontos, akiknek van Istennel kapcsolatuk, hiszen egy ilyen dal akkor lesz hiteles, hogy ha az azt eléneklő vallja is annak szövegét. Illetve az is nagyon fontos volt, hogy a társadalom fiatalabb és idősebb generációja is képviselve legyen. Megjegyezte, a negatív kommentelők között akadtak olyanok, akik éppen az előadók hitét kérdőjelezték meg és szerinte önmagába véve bátorságra vall, hogy kívülről megítéljük valakinek az Istennel való kapcsolatát. A klip forgatásáról elmondta, konkrét koncepció nem volt az idő rövidsége miatt, ezért inkább nem használtak archív felvételeket a korábbi pápalátogatásokról.

Új impulzusokat, új érzéseket szerettünk volna kiváltani – a ma emberéből. A stúdiófelvétel a közösségi éneklést mutatja be, hogy ez a csapat együtt van, közös erőt képvisel – a zenekarral és a kórussal együtt. Szerintem jól döntöttünk, ráadásul öt óra alatt készült el ez a felvétel, amely iszonyatosan kevésnek számít, mégis egy igényes munka született, amelynek mindannyian nagyon örülünk.


 

Borítókép: A pápalátogatás hivatalos dala (Fotó: Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.