időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo
A nagy kézrablást hét évvel ezelőtt is bemutatta a színház, de akkor még nem élt kifogással a külföldi ügynökség

Per lehet a vége: letiltották a Thália előadását

Magyar Nemzet
Forrás: Index.hu
2023.05.07. 15:25 2023.05.07. 15:27
Per lehet a vége: letiltották a Thália előadását

Felújította a budapesti Thália Színház Martin McDonagh A nagy kézrablás című művéből készült előadását, ám a szombati premier előtt meglepő üzenet érkezett a szerzőt képviselő ügynökségtől – írta meg az Index.hu. Az előadást ugyanis letiltották arra hivatkozva, hogy az afroamerikai szereplőt egy elmaszkírozott fehér színész viszi színre. Nonszensz, hiszen hét évvel ezelőtt nem élt hasonló kifogással az ügynökség. De mit szól a történtekhez Kálomista Gábor, a Thália Színház ügyvezető igazgatója?

Adott egy feketekomédia, A nagy kézrablás, amit 2016-ban, azaz hét évvel ezelőtt bemutatott a Thália Színház. Az előadást Radnai Márk rendezte, a szereplők között pedig Szervét Tibort (Carmichael), Tamási Zoltánt (Mervyn), Lovas Rozit (Marilyn) és  Bán Bálintot (Toby) láthatta a nagyérdemű. A darab játszási jogait annak rendje és módja szerint a teátrum megvásárolta a szerzőt képviselő ügynökségtől. Bán Bálint afroamerikai szereplőt játszott, így hát sötétbarnára sminkelték. Taps, siker. Ám az előadás második felvonását éli, hiszen a színház vezetősége úgy döntött, felújítja. A rendező személye azonos, de a színészek egy része lecserélődött: „Mervyn karakterében ismét Tamási Zoltán indít újra és újra nevetéscunamikat a nézőtéren, tökéletesen uralva McDonagh zseniálisan őrült szövegeit. A veszélyesen kattant félkezű rasszistát Csőre Gábor alakítja, szintén kiválóan. Toby, a rasztafrizurás, színes bőrű fűnepper karakterében Jámbor Nándor lubickol, Marilynt, a talpraesetten féleszű csajt Bakonyi Alexa formálja meg igen szórakoztatóan és színesen” – jegyezte meg az Index.hu.

 

Letiltás a szereposztás miatt

 

Ám ezúttal a maszkírozást nem nézte jó szemmel az ügynökség, így a szereposztás miatt letiltásról küldött üzenetet a Thália Színháznak.

„A 2016-os bemutató óta sok minden megváltozott a világban. Többek között az is, hogy – mint ezt egy társulati tag megemlítette a premier után – Martin McDonagh ügynöksége valahogy hírét vette, hogy Toby karakterét egy elmaszkírozott fehér színész játssza, és a bemutató előtt néhány nappal írásban közölte a Thália Színházzal, hogy ilyen szereposztással nem engedi előadni a darabot.” 

 

Nemzetközi per lehet a vége?

 

Az Index.hu a betiltásról megkérdezte Kálomista Gábort, a Thálai Színház ügyvezető igazgatóját is, aki a lapnak megerősítette, hogy valóban kaptak írásos értesítést a szerzőt képviselő ügynökségtől arról, miszerint nem engedik játszani az előadást, ha abban színes bőrűre maszkírozott fehér színész alakítja Toby karakterét.

„A perektől nem idegenkedő direktor kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem foglalkozik az ügynökség álláspontjával. Amennyiben jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várja, miként ítéli meg ezt a helyzetet a bíróság” – közölte az idézett sajtóorgánum.

 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: A nagy kézrablás (Forrás: Jegy.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.