A Beatles új dala mesterséges intelligenciával készült

A technológiát arra használták, hogy „kiszedjék” John Lennon hangját egy régi demóból, és így befejezhessék a dalt.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 06. 13. 10:18
Here comes the AI: Fans rejoice in 'new' Beatles music
(FILES) Fans surround Beatles Paul McCartney (C) and George Harrison (2R) upon their arrival at Orly airport on June 20, 1965, before their concert at the Palais des Sports the same evening. When the Beatles broke up more than 50 years ago, devastated fans were left yearning for more. Now, artificial intelligence is offering just that. From "re-uniting" the Fab Four on songs from their solo careers, to re-imagining surviving superstar Paul McCartney's later works with his voice restored to its youthful peak, the new creations show off how far this technology has come -- and raise a host of ethical and legal questions. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Paul McCartney azt mondja, mesterséges intelligenciát alkalmazott, hogy létrejöhessen az utolsó Beatles-dal – írja a BBC.

A BBC Radio 4 Today című műsorában a sztár elmondta, hogy a technológiát arra használták, hogy „kiszedjék” John Lennon hangját egy régi demóból, és így befejezhessék a dalt.

„Most fejeztük be, és idén meg is fog jelenni” – magyarázta.

Sir Paul McCartney nem nevezte meg a dalt, de valószínűleg egy 1978-as Lennon-szerzemény lesz, a Now and Then.

A dal már 1995-ben is felmerült, mint a Beatles lehetséges „újraegyesülési dala”, amikor a Beatles összeállította a karrierjét átfogó antológiáját. 

McCartney egy évvel korábban kapta a demót Lennon özvegyétől, Yoko Onótól. Ez volt az egyik dal a „For Paul” feliratú kazettán lévő számos dal közül, amelyet Lennon készített nem sokkal a halála előtt, 1980-ban. A zeneszámokat nagyrészt egy magnóra vették fel, miközben a zenész a New York-i lakásában ült a zongoránál.

A producer, Jeff Lynne által újradolgozott két dalt – a Free as a Bird és a Real Love – 1995-ben és ’96-ban fejezték be és adták ki, ami huszonöt év után az első „új” Beatles-anyagot jelentette.

A zenekar megkísérelte felvenni a Now and Thent is, egy bocsánatkérő szerelmes dalt, de a munkamenetet gyorsan abbahagyták.

„Egy nap – igazából egy délután – volt, amikor szórakozunk vele” – emlékezett vissza Lynne. Hozzátette: „A dalnak volt refrénje, de ennyi. Egy próbálkozás volt csak, amit tényleg nem fejeztünk be”.

McCartney később azt állította, hogy George Harrison „szemétnek” nyilvánította a dalt, és nem volt hajlandó dolgozni rajta. „Nem volt túl jó címe, át kellett volna dolgozni, de volt egy gyönyörű versszaka, és John énekelte” – mondta a Q Magazine-nak.

Állítólag technikai problémák is voltak az eredeti felvétellel, amiben Lennon lakásából származó tartós zúgás volt hallható a vezetékek miatt. Egy CD-n, 2009-ben megjelent a demó új verziója, a háttérzaj nélkül. A rajongók azt találgatták, hogy ez a felvétel 1995-ben nem volt elérhető, ami arra utal, hogy a halála után ellopták a lakásából, más személyes tárgyakkal együtt.

Az azóta eltelt években McCartney többször beszélt arról, hogy szeretné befejezni a dalt. Úgy tűnik, a technológia mostanra lehetőséget adott a zenésznek, hogy elérje ezt a célt.

A fordulópontot Peter Jackson Get Back című dokumentumfilmje jelentette, ahol Emile de la Rey szerkesztő számítógépeket programozott arra, hogy felismerjék a Beatles hangját, és elválasszák a háttérzajoktól, sőt még a saját hangszereiktől is, hogy „tiszta” hangot hozzanak létre.

Ugyanez az eljárás tette lehetővé, hogy McCartney „duettezzen” Lennonnal.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.