Giorgia Meloni beperli a Placebo fasisztázó frontemberét

Az olasz miniszterelnök rágalmazásért beperli Brian Molkót, a Placebo együttes frontemberét, amiért az énekes torinói koncertjén fasisztának és rasszistának nevezte a politikust.

Magyar Nemzet
2023. 08. 04. 17:46
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Fotó: Andrzej Iwanczuk Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beperli a Placebo zenekar frontemberét Giorgia Meloni – számolt be róla az olasz La Stampa. Az olasz kormányfő amiatt tett jogi lépéseket a brit alternatív rockbanda 41 éves énekese, Brian Molko ellen, amiért az a július 11-i, Torino melletti Sonic Park fesztiválon nyilvánosan sértegetni kezdte a miniszterelnököt. A biszexualitását egyébként nyíltan vállaló Molko a koncerten azt ordította olaszul, hogy „Giorgia Meloni sz…rházi, fasiszta, rasszista, náci”.  Molko emellett a „nembináris és transznemű emberek jogainak fokozottabb védelmét” is követelte. 

Brian Molko, a Placebo frontembere
Brian Molko, a Placebo frontembere  Fotó: DPA/AFP/Daniel Karkmann

A zenész botránykeltő stílusa közismert – teszi hozzá az Il Giornale –, ám az olasz kormányfő durva sértegetése még tőle is példátlannak számít. 

Molko ellen hivatalból indított eljárást becsületsértés és az állami intézmények megsértése miatt a torinói ügyészség, ezenkívül azonban most Giorgia Meloni személyesen is beperli rágalmazás miatt.

 Meloni tavaly két olasz újságírót is beperelt hasonló rágalmazások miatt. 

Mint a Guardian megjegyzi, az olasz törvények szerint 1000 és 5000 euró (körülbelül 390 ezer–kétmillió forint) közötti pénzbírsággal is sújtható az, aki „nyilvánosan rágalmazza a köztársaságot, vagyis a kormányt, a parlamentet, a bíróságokat vagy a hadsereget”, a rágalmazási ügyeknek pedig büntetőjogi következményei is lehetnek, és akár szabadságvesztéssel is járhatnak – teszi hozzá a BBC. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: Nurphoto/AFP/Andrzej Iwanczuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.