időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

A haj és az arcszőrzet alakításának igénye végigkíséri az emberiség történetét

A jólfésültség története: mese emancipált frizőrnőkről, véreskezű borbélyokról, zseniális mesterfodrászokról + videó

Lakatos-Szabó Fruzsina
2023.09.23. 17:30 2023.09.24. 12:55
A jólfésültség története: mese emancipált frizőrnőkről, véreskezű borbélyokról, zseniális mesterfodrászokról + videó

A fodrászat és a borbélyszakma különleges történelmébe merülhetnek alá azok, akik október végéig ellátogatnak a Kiscelli Múzeum Sziklapincéjében berendezett, A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállításra. A tárlat olyan kérdésekre keresi a választ, mint például mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői, és hogyan váltak az elmúlt 150 évben világviszonylatban is jól fésültté a budapestiek? A bemutatott tárgyakat és fodrászipar-történeti dokumentumokat a Kiscelli Múzeum, társmúzeumok és nagylelkű magángyűjtők anyagából válogatták. A haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárására tett kísérletet nagyban segítették a hajas szakmák neves képviselőivel folytatott beszélgetések is. A kiállításról Szabó Zsuzsanna kurátor mesél.

 

 

Borítókép: A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállítás október 31-ig látható a BTM Kiscelli Múzeumban (Fotó: Esztergályos Anna)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.