időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Nem akarnék még beszélni Tibor fiamról – könyvet ír családjáról Benedek Miklós

Magyar Nemzet
2023.09.26. 14:10 2023.09.26. 14:18
Nem akarnék még beszélni Tibor fiamról – könyvet ír családjáról Benedek Miklós

Vajda Katalin színpadi szövegíróval karöltve könyvet ír családja történetéről Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. A neves művész a Nők Lapjának adott interjúban úgy fogalmazott, annyi regényes és rendkívüli esemény történt a családjában, hogy hamarosan papírra veti annak történetét.

Benedek Miklós a magazinnak kifejtette, hogy a családi históriájuk nem egy igazán boldog, szokványos történet. Sok fájdalommal, kudarccal, küzdelemmel, diadallal teli. Kezdve a nehéz gyerekkorától és szülei válásától. 

− Apám azt szerette volna, ha nála maradok, de a bíróság másként döntött, és csak a vasárnapokat tölthettem vele.

És ilyenkor délutánonként vitt magával engem is a Vidám Színpadra, ahol csodaembereket láttam a színpadon.

 Az öltözőben találkoztam Salamon Bélával, Alfonzóval, Kazal Lászlóval, Kabos Lászlóval, Kellér Dezsővel, apámmal és a többi korabeli komikussal… Ennek később, gimnazista koromban vetett véget egy lidérces reggel, amikor közölte anyám, hogy ne menjek iskolába, mert apám öngyilkos lett – mesélte a színész, aki hozzátette, a főiskolai évek hozták meg számára a megváltást. –Később felvettek a főiskolára, és innen vett fordulatot az életem: színházak, filmek, kabarék, tévéfelvételek jöttek szinte sorozatban. Hol futtatva, hol mellőzve éreztem magam – fűzte hozzá.

A Nemzet Színésze ideje java részét mostanában otthon tölti, sokat olvas, régi klasszikusokat és a mostani írók között keres új kedvenceket, hangsúlyozta, számára kifogyhatatlan örömforrás az irodalom. 

Fiáról, a 2020-ban meghalt, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tiborról még nem tud beszélni, azonban annyit elárult, őt tartja a legnagyobbnak családjában. Ma is sokat gondolok apámra, Benedek Tiborra, aki többek szerint vitathatatlan zseni volt a kabaré színpadán… És persze Tibor fiamra… Ő volt a legnagyobb mindnyájunk közül. Viszont nem akarnék még beszélni róla… Még nagyon fájdalmas. De itt van mellettem Albert fiam, aki nem engedi el a kezemet. Ő is színházzal foglalkozik mint társíró, idén két bemutatója is lesz, a Vígszínházban és a Katonában – mondta Benedek Miklós.

Borítókép: Benedek Miklóst a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották a nemzet színészévé szeptember 6-án a cím birtokosai (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.