Nem akarnék még beszélni Tibor fiamról – könyvet ír családjáról Benedek Miklós

Vajda Katalin színpadi szövegíróval karöltve könyvet ír családja történetéről Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. A neves művész a Nők Lapjának adott interjúban úgy fogalmazott, annyi regényes és rendkívüli esemény történt a családjában, hogy hamarosan papírra veti annak történetét.

2023. 09. 26. 14:10
BENEDEK Miklós
Budapest, 2023. szeptember 8. Benedek Miklós, a nemzet színésze Budapesten 2023. szeptember 8-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezõt, érdemes és kiváló mûvészt, a Halhatatlanok Társulatának tagját a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották a nemzet színészévé szeptember 6-án a cím eddigi birtokosai. MTI/Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Miklós a magazinnak kifejtette, hogy a családi históriájuk nem egy igazán boldog, szokványos történet. Sok fájdalommal, kudarccal, küzdelemmel, diadallal teli. Kezdve a nehéz gyerekkorától és szülei válásától. 

− Apám azt szerette volna, ha nála maradok, de a bíróság másként döntött, és csak a vasárnapokat tölthettem vele.

És ilyenkor délutánonként vitt magával engem is a Vidám Színpadra, ahol csodaembereket láttam a színpadon.

 Az öltözőben találkoztam Salamon Bélával, Alfonzóval, Kazal Lászlóval, Kabos Lászlóval, Kellér Dezsővel, apámmal és a többi korabeli komikussal… Ennek később, gimnazista koromban vetett véget egy lidérces reggel, amikor közölte anyám, hogy ne menjek iskolába, mert apám öngyilkos lett – mesélte a színész, aki hozzátette, a főiskolai évek hozták meg számára a megváltást. –Később felvettek a főiskolára, és innen vett fordulatot az életem: színházak, filmek, kabarék, tévéfelvételek jöttek szinte sorozatban. Hol futtatva, hol mellőzve éreztem magam – fűzte hozzá.

A Nemzet Színésze ideje java részét mostanában otthon tölti, sokat olvas, régi klasszikusokat és a mostani írók között keres új kedvenceket, hangsúlyozta, számára kifogyhatatlan örömforrás az irodalom. 

Fiáról, a 2020-ban meghalt, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tiborról még nem tud beszélni, azonban annyit elárult, őt tartja a legnagyobbnak családjában. Ma is sokat gondolok apámra, Benedek Tiborra, aki többek szerint vitathatatlan zseni volt a kabaré színpadán… És persze Tibor fiamra… Ő volt a legnagyobb mindnyájunk közül. Viszont nem akarnék még beszélni róla… Még nagyon fájdalmas. De itt van mellettem Albert fiam, aki nem engedi el a kezemet. Ő is színházzal foglalkozik mint társíró, idén két bemutatója is lesz, a Vígszínházban és a Katonában – mondta Benedek Miklós.

Borítókép: Benedek Miklóst a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották a nemzet színészévé szeptember 6-án a cím birtokosai (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.