Szerelem második vérig: Füge és Ágota meséje a magyar valóságból

Ezúttal Csatári Bence vezeti a Szélesvásznú történelem hétvégi műsorát, a vendégek pedig B. Tóth László rádiós műsorvezető-szerkesztő, valamint Demjén Ferenc énekes-szövegíró-zeneszerző lesznek. A téma a Szerelem második vérig című film, a 80-as évek magyar fiataljainak kedves alkotása. Szó esik többek között a híres Ifjúsági Parkról, Chuck Berry magyarországi koncertjéről, a Poptarisznya című műsorról, valamint mindenekelőtt Dobray György 1988-as ifjúsági filmjének felejthetetlen dallamairól.

2023. 09. 07. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban zenei szempontú beszélgetésekkel emlékezünk a Szerelem második vérig történetére a Hír Televízió Szélesvásznú történelem sorozatában. B. Tóth László a 70-es és 80-as évek ismert lemezlovasaként tevékenykedett, így a film koncertjelenetei kapcsán is tud izgalmas emlékeket idézni, nem is meglepő hogy a hangszerek, előadók is szóba kerülnek. Megemlítik a Szerelem második vérigben szereplő Flyers zenekar szerepét és az énekesnő alakját, a Czakó Ildikó által játszott Gombócot is. 

Az ikonikus helyszínek közül többek között a Petőfi Csarnokról mesél B. Tóth László, a rendszeres szombati Csillagfény diszkóestekről, hiszen, ahogy elmondja, az első olyan klub volt az utóbbi, ahol már a disc jockey-k voltak a főszereplők, s egy-egy dal erejéig léptek fel a zenészek, zenekarok.

Szélesvásznú történelem, Szerelem második vérig,
B. Tóth László a hazai könnyűzene történeteit idézi fel (Forrás: Hír TV)

Bizonyosan ismerősen cseng sokaknak a Poptarisznya neve is: ebben a zenei műsorban hallhatták annak idején első alkalommal a zene szerelmesei az Induljon a banzájt, ugyanakkor nem ártott az óvatosság, a szocializmus cenzúrája a rádióban is működött. Csatári Bence levéltári kutatásait említi fel a „magyar Házibuli” második része kapcsán, Demjén Ferenc pedig a Szerelem második vérig dalszövegeiről mesél, hiszen többek között a főcímdalt is jegyzi és énekli, amit mindig nagyon szeretett, s amit a mai napig lelkesen kérnek tőle, ha fellép. Sőt, hagyja hogy a refrént is a hallgatóság énekelje. Az 1986-ban megjelent Keressük! című albumon szereplő dal ugyanis nemcsak a film kedvelői körében aratott óriási sikert.

Szélesvásznú történelem, Szerelem második vérig,
Demjén Ferenc dalát, a film főcímzenéjét a mai napig nagyon szeretik a rajongók (Forrás: Hír TV)

 

Szombaton este tehát ismét érdemes a Szélesvásznú történelem adását és az utána következő Szerelem második vérig édes-bús történetét választani. Természetesen nemcsak a fiataloknak vagy éppen a lelkes filmrajongóknak.

Borítókép: A Szélesvásznú történelem műsorvezetője, Csatári Bence és vendége, B. Tóth László (Forrás: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.