A nyolcvanéves Oravecz Imrét köszöntik a Müpában

Oravecz Imrét köszöntik kedden a Müpa immár hagyományosnak tekinthető Literárium-estjén a 80. születésnapja alkalmából. A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjával életműve legfontosabb állomásait megidézve találkozhatunk a neves zongoraművész, Balog József és olyan elsőrangú színművészek, mint Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő közreműködésével.

2023. 11. 27. 10:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpa Literárium-estjein új oldalukról ismerhetjük meg a kortárs magyar irodalom legnépszerűbb szerzőit és műveiket. Oravecz Imre a hazai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője, 1972-ben megjelent, Héj című első kötetétől kezdve Tandori Dezső, Orbán Ottó és Petri György mellett a nagy lírai megújulás részese volt. Pályája második felében egyértelművé tette, hogy prózaíróként is a legnagyobbak között a helye.
A különleges alkotói életpálya fókuszában egy apró magyar falu, Szajla áll. Oravecz Imre itt született, és jelenleg is ebben a pár száz lelkes mátrai faluban él, amely körül egész világot teremtett az alkotó. Az 1988-ban megjelent Halászóember című kötetben az emlékezésé a főszerep: a kritikák szerint az író

szociografikus pontossággal állít emléket egy letűnt világnak, a falunak, melyet régi jelentésében és formájában ma már nem találunk sehol.

A kötet érdekessége vagy inkább különlegessége, hogy a településnek állított emlék mellett a mű egyfajta lírai önvallomás, afféle hazatalálás is, hiszen Oravecz Imre  háromszor hagyta el az országot. Kétszer véglegesnek gondolta a kivándorlást, de minden esetben visszatért. 

Oravecz Imre regénytrilógiája
Oravecz Imre trilógiája


Első alkalommal 1972-ben hagyta el az országot. Párizsban, Londonban, majd az Egyesült Államokban keresett lehetőségeket, három hónapig Iowa Cityben az International Writing Program ösztöndíjasa volt, de 1973-ban visszatért Magyarországra. 1976-ban ismét disszidált. Chicagóban, az Illinois-i Egyetemen nyelvészetet és kulturális antropológiát tanult. Nem sokkal később újra visszajött. 1985–86-ban vendégtanár volt a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusán, ahol a modern német lírát és kreatív írást tanított. 1988-ban a Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) program ösztöndíjasaként Berlinben töltött egy évet, és elhatározta, hogy nem tér vissza Magyarországra.  A bekövetkező rendszerváltás miatt azonban mégis hazatért. 

A nem mindennapi sors természetesen megjelenik az író életművében is. Oravecz a kétezres években megírta háromkötetes művét, a magyar irodalom nagy kivándorlásregényét (A rög gyermekei 2007, 2012, 2018). A trilógia megkerülhetetlen része a magyar prózának, úgy mesél a Magyarországot elhagyó, új hazát kereső nemzedékekről, hogy minden család, ahol van kivándorló nagyszülő, nagybácsi, távoli vagy közeli rokon (s ugyan melyik családban nincs?), saját családjának történeteként élheti át az elbeszélést. 

A közelmúltban megjelent prózaműveket megelőzően Oravecz Tandori Dezső, Orbán Ottó és Petri György mellett a magyar költészet XX. századi újragondolásának, újraalkotásának részese volt. Második verseskötete 1979-ben jelent meg Egy földterület növénytakarójának változása címmel. Ugyanebben az évben jött ki a Máshogy mindenki más című gyerekverskötete. 1982-től filmkritikákat írt az Élet és Irodalomba, majd ugyanott a prózarovatot szerkesztette. A hopik könyve című kötete 1983-ban jelent meg, 1988-ban pedig az 1972. szeptember című kötete. 

1989-ben József Attila-díjat kapott, de a díjat nyílt levélben visszautasította. A rendszerváltás lendületében a politika közelében is felbukkant. 1990-ben kormányfőtanácsosként a miniszterelnök tanácsadó testületének tagja lett, ám – mint arról több interjúban is beszélt – nem találta testhezállónak a feladatot, idegennek érezte a politika világát. 2003-ban Kossuth-díjat kapott.  
Az idén nyolcvanéves író életművének legfontosabb állomásait is áttekintő Müpa Literárium-estre november 28-án várják az író tisztelőit. A rendezvényen az életmű egészét bemutatja Szilasi László, olyan kiváló művészek segítségével, mint Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő színművészek. A szövegeket Balog József zongoraművész játéka egészíti ki. A Müpa közleménye úgy fogalmaz: a reprezentatív ünnepi est maradandó élményt kínál a kortárs magyar irodalom ínyenceinek.

 

Borítókép: Oravecz Imre (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.