Miklósa Erika bizonyos területeken változást várt volna az Operaház esetében

A Mandiner Karakter adásának vendége volt Miklósa Erika. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő a beszélgetés során többek között a Magyar Állami Operaház igazgatóválasztásáról is elmondta a véleményét.

Forrás: Mandiner2023. 11. 28. 21:00
Miklósa Erika
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miklósa Erika elsősorban a médiumok felelősségének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a sajtó hogyan kommunikál egyes ügyekről. – Leginkább azt sajnálom, hogy az nem érzékelődött, hogy itt azért némi változásra lenne szükség, mindennek egy kicsit meg kellene újulnia. Értem ezt az egész operaszakmára. Ez tőlem nem újdonság, én már, amikor bekerültem ebbe a közegbe, 1990-ben, akkor is innovatívan gondolkodtam. Ki kellett dolgoznom a saját utamat – fogalmazott.

Miklósa Erika
Miklósa Erika opera-énekesnő nem valami ellen, hanem valamiért küzdött. Fotó: Teknős Miklós

Az opera-énekesnő szerint mindig jót tesz az újítás mindennek, így bizonyos területeken változást és reformokat várt volna az Operaház esetében is.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a főigazgató ellen mentem – mert voltak ilyen kérdések is –, leszögezném, hogy nem erről volt szó.

A világhírű előadó úgy fogalmazott: 

nem valami ellen, hanem valamiért küzdött.

A művész Ókovács Szilveszterről is elmondta véleményét:

Nagyon sok mindenben támogattam őt, ő egy nagy újító volt. Csak az idő…, ahogy a Zeneakadémián is kétszer öt évet lehet vezető valaki. Mindennek jót tesz a változás. A világ is változik, az opera műfajának megítélése is változik. Talán jó lett volna egy más dimenzióra kapcsolni. Ezt az elképzelésemet próbáltam a főigazgatói pályázatomban képviselni

– mondta.

Az interjúban arról is beszélt, hogy nagyon büszke volt magára, hogy össze tudott hozni egy csapatot. Amikor nyilvánossá vált a pontozás a szakmai bizottság meghallgatása után, kiderült, hogy Kesselyák Gergely, ő, illetve Vadász Dániel kapta a legjobb értékeléseket.

Amikor ezt megtudtuk, leültünk beszélni Kesselyák Gergellyel. Nagyon jó barátok vagyunk, hasonlóan gondolkodunk. Megbeszéltünk, melyikünk mit csinálna, ha vezető lenne. Ezeket kibeszéltük, éppen ezért tudom, hogy ő biztosan nagyon jó változást hozott volna. Majdhogynem ugyanazt akartuk

– magyarázta.

Miklósa Erika szerint még az is szóba jött, hogy esetleg közösen dolgozzanak.

Nálam a nemzetközi támogatottság volt nagyon erős. A New York-i Mettől Plácido Domingóig kaptam szándéknyilatkozatokat. Neki viszont van tapasztalata igazgatásban. Zeneileg nagyon sokat dolgozunk együtt, tudjuk, hogy a másik éppen mit akar a zenei világban. Ez egy jó kooperáció lett volna

– jegyezte meg.

A Mandiner Karakter adásában beszélt arról is, amikor megtudta, hogy nem sikerült, nem örült, mert úgy érezte, jó lett volna valaki más, jó lett volna a megújulás, frissülés.

 

Borítókép: Miklósa Erika opera-énekesnő (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.