Ikont fest a fiatal magyar pap

Balázs András római katolikus pap, Vác-Alsóváros, Vác-Felsőváros, valamint Kosd plébánoshelyettese nemcsak a hivatalos egyházi teendőket látja el, hanem mindezek mellett ikonokat is fest.

Forrás: Magyar Kurír2024. 01. 15. 9:00
Balázs András
Balázs András Balázs András római katolikus pap. (Fotó: TVShoeShine Youtube-csatornája) Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A plébános a Magyar Kurírnak adott interjút, melyben elmondta: már kamaszkorában elhatározta, hogy római katolikus pap lesz. Fiatal felnőttként először mégis szakápoló lett, ahol naponta találkozott a születéssel és a halállal, az örömmel és a szenvedéssel. 

Az interjúban beszámolt róla, hogy akkor kezdte el érezni Isten hívását.

Beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karára, és ott szerzett papi diplomát. 2010-ben szentelték diakónussá, egy évvel később pedig a váci székesegyházban pappá.

Ikon részlet az albániai Berat történelmi központjából
Ikonrészlet az albániai Berat történelmi központjából. Fotó: AFP

Megosztotta az olvasókkal azt is, hogy 2021-ig csak autodidakta módon festett, azóta viszont egyre rendszeresebben és tudatosabban foglalkozik e művészeti ággal. 

M. Győrffy Anikó ikonfestő-mestertől tanulja a szakrális festészet praktikáit. 

S habár nem tartja magát festőnek, az alkotás fontos az életében. Jelenleg a Váci Egyházmegye fiataljainak készít egy Mária-ikont.

Interjújában szólt arról is, hogy nemcsak ikonokkal foglalkozik, hanem művészetterapeutának is tanul, hogy a műalkotások mögötti lélektani folyamatokat is megértse.

Ez nem képzőművészeti képzés, hanem Antalfai Márta pszichológus katarzisélményre épülő komplex művészetterápiája, amely a jungiánus pszichológiára, a kreativitásra, a vizualitásra, a zenére és a költészetre alapozó nonverbális terápia

– mondta Balázs András, aki reméli, hogy képes lesz a bajba jutott fiataloknak segíteni ezzel a módszerrel.

A teljes interjú a Magyar Kurír oldalán olvasható.

 

Borítókép: Balázs András római katolikus pap (Forrás: YouTube/TVShoeShine)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.