Könyvbemutató a hazafiság kérdéseiről

A hazafiság kérdései címmel szervezett kötetbemutatót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Molnár Tamás Kutatóintézete (MTKI) január 18-án a Ludovika Szárnyépület John Lukacs társalgójában.

Forrás: Ludovika.hu2024. 01. 20. 18:30
Az 1809. június 14-i győri csata
Eduard Kaiser: Az 1809. június 14-i győri csata, forrás: Wikipédia/Magyar Elektronikus Könyvtár Forrás: Wikipédia/Magyar Elektronikus Könyvtár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első, az egyetemen megrendezett könyvbemutató fókuszában a klasszikus kor századfordulójának politikai gondolkodása, kiemelten pedig a nemzetteremtő hazafiságról alkotott akkori koncepciók álltak. A rendezvényen a résztvevők tudományos igénnyel méltatták az NKE EJKK MTKI tudományos munkatársaként dolgozó szerző, Nagy Ágoston Kisfaludy Sándor: Hazafiúi Szózat a’ Magyar Nemességhez [1809.] című művének kritikai forráskiadását. 

Hazafiúi Szózat a’ Magyar Nemességhez
Kisfaludy Sándor: Hazafiúi Szózat a’ Magyar Nemességhez [1809.] című művének kritikai forráskiadása. Forrás: Reciti kiadó

Molnár Attila Károly eszmetörténész, az NKE EJKK MTKI vezetője nyitotta meg a  kötetbemutatót, aki elmondta, hogy Nagy Ágostont tíz éve ismerte meg és invitálta a kutatóintézetbe, ahol PhD-értekezését is megvédte. A forráskiadás mostani megjelentetése munkásságának fontos eredménye, amellyel kiérdemelte a tudományos közösség elismerését. 

Történészként Tóth Kálmán, az NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének (PÁK) tudományos munkatársa értékelte Nagy Ágoston kötetét, aki szerint Kisfaludy Hazafiúi Szózatának kritikai kiadása fontos mérföldkő a klasszikus századforduló politikai eszmetörténetének kutatásában. Mint kifejtette, a kötet tartalmazza a mű valamennyi szövegváltozatát, egy német nyelvű összefoglalót, valamint a bevezető tanulmányt, amely történelmi kontextusba helyezi a modern nacionalizmus gyökerei iránt érdeklődők számára Kisfaludy írását. A tanulmány feltárja a korra jellemző, a nemzetek ébredését célzó birodalmi propaganda működését, illetve ennek sajátos magyar esetét, a patrióta nemzetiidentitás-képzés ideológiáját. 

A bemutató második részében a szerzővel Lajtai László, az NKE EJKK MTKI tudományos munkatársa, a szerző a kötetben is felhasznált PhD-értekezésének egyik opponense beszélgetett. 

Felidézte Hutchinson a nacionalizmus és a háború kapcsán az egyetemen tartott előadását, amely szerint a háború, még a vesztes is, nagyon fontos eleme a nemzetek megalakulásának, akár még a nacionalizmus modern eszméjének kialakulása előtt is. A beszélgetés során elhangzott: a magyar nacionalizmus kezdetei a történészek szerint II. József 1790-ben bekövetkezett halála körül keresendők, ám jóval ismertebb és elismertebb korszaka az ideológiának a reformkor. 

A könyv bárki számára elérhető térítésmentesen online formában a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Reciti kiadójának honlapjáról.

Az eredeti teljes írás a Ludovika.hu oldalán olvasható el.   
 

Borítókép: Eduard Kaiser: Az 1809. június 14-i győri csata (Forrás: Wikipédia/Magyar Elektronikus Könyvtár)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.