Mohácson már a télűzésre készülnek

Február 8-án kezdődik Mohácson a busójárás. Hat nap alatt harminchat helyszínen mintegy nyolcvan program várja az érdeklődőket, akiknek a száma akár a százezret is elérheti.

Forrás: Bama.hu2024. 01. 06. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintettel arra, hogy esztendőről esztendőre nő az érdeklődés a busójárás iránt, egyre többen érkeznek az eseményre, ezért már korábban is több olyan változtatást végrehajtottak a szervezők, amelyek azt a célt szolgálták, hogy elkerüljék, hogy egy-egy időpontban egy helyre koncentrálódjon a tömeg – számolt be a Bama.hu

mohácsi busójárás
A busók és más maskarások a hírek szerint idén ezerötszázan is lehetnek. Fotó: Facebook/Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala

A tumultust megelőzve több helyszínen is színpadot állítottak, úgymint a Széchenyi tér, a Deák tér, és a Busóudvar mellett, a Szerb templom udvarán is felállítottak szabadtéri színpadot, mindemellett a LED falon is követhetőek lesznek az események.

A messze földön ismert mohácsi népszokás, a busójárás idejét a téli napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A farsang utolsó csütörtökjén pedig a gyermekek öltöznek maskarába.

A busó a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőr csuklyás maszkot viselő alak. 

A részletes program IDE kattintva elérhető.

Borítókép: Busók vonulnak mohácson 2023-ban (Fotó: Facebook/Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.