János vitézből Ezüstbojtár lett Londonban

Tavaly novemberben jelent meg Jantyik Zsolt eMeRTon- és Artisjus-díjas zenész, szövegíró, énekes a János vitéz nyomán írt Ezüstbojtár című kötetének második kiadása. A könyv első változatát évekkel ezelőtt írta meg a szerző, aki Petőfi előtt akart tisztelegni a művel. A modern, átszerkesztett alkotásban Jancsi Londonban londiner, Iluska pedig konyhalány. Az Ezüstbojtár szerzőjével a Demokratában jelent meg hosszabb lélegzetű interjú.

Forrás: Demokrata2024. 02. 09. 10:00
20231123__MI_016
20231123 Budapest Jantyik Zsolt az Ezüstbojtár című könyv bemutatója Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzedelmeskedhet-e a szerelem a mai világban? Létezhet-e valódi boldogság, és ha igen, hogyan érthető el? Jantyik Zsolt az Ezüstbojtár című verses elbeszélésében ezekre a kérdésekre keresi a választ. A szerzővel útkeresésről, megmaradásról és Petőfi halhatatlan szelleméről is beszélgetett Szentei Anna. Kérdésére, hogy miért épp a János vitézre esett a választása, Jantyik Zsolt elmondta, hogy a János vitéz 175. születésnapja előtt írta meg az Ezüstbojtár című dalt, ez volt az a szikra, amiből kipattant a parafrázis ötlete. 

20231123__MI_015
Németh Alajos, az Artisjus elnöke és Jantyik Zsolt az Ezüstbojtár című könyv bemutatóján 2023. november 23-án Budapesten. Fotó: Mirkó István

Olyan nagyobb lélegzetű művet szerettem volna írni, ami egyszerre főhajtás a költő előtt, és egyszerre szól a mi életünkről is itt és most, a XXI. században, Európában. Az Ezüstbojtár két és fél hónap alatt készült el, és bármilyen furcsán hangzik is, sokszor éreztem, hogy Petőfi ott van mellettem: olyankor könnyebben ment az írás, úgy éreztem, szinte magát írja a mű

– részletezte az előzményeket Jantyik. 

A történet szerint a XXI. századi Kukoricza Jancsi a mai világra jellemző fordulatokban gazdag eseményekbe bonyolódik, komoly küzdelmek várnak rá.

– Érdekelt, hogy egy mai világba született fiatalember, aki 1989-ben árvaként a „gazdagék kukoricásában” jön a világra, megtalálhatja-e a boldogságot az életben. El tud-e jutni Tündérországba, és ha igen, hogyan? Mit jelent a boldogság ma? És közben ott a félig-meddig magyarázat, hogy hiába van okostelefonunk, hiába járunk repülővel és autóval, az emberi természet lényege semmit sem változott. A János vitéz ugyanakkor egy csodálatos mese, és a szíve mélyén minden ember szereti a tündérmeséket, a szerelemről, az igazságkeresésről szóló történeteket. És ki ne szeretne eljutni a földi Tündérországba, ha csak néhány pillanatra is? 

Ám az Ezüstbojtárban nemcsak az egyén sorsa érdekelt, hogy Jancsi és Iluska szerelme beteljesedik-e, hanem az is, hogy a magyar nemzet ebben az átmeneti, gyorsan változó világban vajon kivédheti-e a rá leselkedő veszélyeket, kísértéseket, meg tudja-e őrizni az identitását, a gyökereit. E kérdések végső soron mind ott rejlenek a mű legmélyén

– fejtette ki az interjúban Jantyik Zsolt.

A szerzővel készült interjút teljes terjedelmében a Demokrata oldalán olvashatják el. 

Borítókép: Jantyik Zsolt az Ezüstbojtár című könyv bemutatóján 2023. november 23-án, Budapesten. (Fotó: Mirkó István)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.