Beveszi az Arénát jövőre a szókimondó magyar zenész + videó

A gengszter hiphop csapat az egykori tagokkal kiegészülve 2025. január 17-én a Budapest Sportarénában lép fel.

Forrás: MTI2024. 03. 08. 16:00
Ganxsta Zolee
Harmincéves lesz jövőre a Ganxsta Zollee és a Kartel Forrás: Ganxsta Zolee/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jubileum alkalmából Döglégy Zolee, Big Daddy és Siska mellett a színpadon fog rapelni Dopeman és Steve is, míg a szkreccseket Sámson szolgáltatja – közölte a szervező Live Nation pénteken.

Ganxsta Zolee
Óriási koncertre készülnek Ganxstáék. Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

A Ganxsta Zolee és a Kartelt Zana Zoltán, a Sex Action egykori dobosa, vagyis Ganxsta „Döglégy” Zolee 1995-ben alapította. A csapat, amelyet szókimondó, gyakran vulgáris szövegek jellemezték, szinte azonnal hatalmas népszerűségre tett szert Magyarországon. Az alapító tagok között volt Ganxsta mellett Sámson Gábor (O. J. Sámson), Bándy István (Ganxsta Steve), valamint Kalmár László (Big Daddy Laca) és Tóth Lóránd (Lory B). Az első Kartel-lemez Egyenesen a gettóból címmel 1995-ben jelent meg, rajta olyan slágerekkel, mint a Boom a fejbe!, a Született gyilkos vagy a Gettó.

Az áttörést a második, Jégre teszlek című album jelentette 1997-ben, ebből több mint 25 ezer példány fogyott.

A lemez megjelenése után nem sokkal távozott a zenekarból Lory B, helyette Dopeman (Pityinger László) lépett be. Az 1999-ben kiadott Helldoradóból már ötvenezer példányt adtak el.

A zenekar az elmúlt harminc év alatt az ország szinte minden szegletében megfordult, kiadott tizenhárom stúdióalbumot, két-két EP-t és koncertlemezt, egy válogatást, emellett egy előttük tisztelgő tribute anyag is megjelent. A szakmai elismerések között szerepel négy Arany Zsiráf-díj, két Fonogram-díj. Az évek során távozott a csapatból Dopeman, Sámson és Steve is, rövid időre visszatért, majd ismét búcsúzott Lory B.

Siska Finuccsi (Losonczi Szilveszter) több éves közös munka után 2020-ban lett hivatalos Kartel-tag, jelenleg a három MC (Döglégy, Laca, Siska) mellett a Kartelt Takács Vilmos Vilkó (gitár), Kovács Dávid (basszusgitár) és Potesz Balázs (dob) alkotja. Legutóbbi stúdiólemezük, a 2022-es A bohóc már ebben a felállásban jelent meg.

A BPCD tavaly 28 év után ismét kiadta CD-n a Kartel első lemezét.

 

Borítókép: Harmincéves lesz jövőre a Ganxsta Zolee és a Kartel (Forrás: Facebook/Gaxsta Zolee)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.